Noodweer: gewonden in Amsterdam en windhoos in Vinkeveen

In Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de zware onweersbuien van woensdagavond. Eén van de slachtoffers werd geraakt door een omgevallen boom nabij de Amstel, meldt de brandweer. In het centrum van Amsterdam zijn zo’n 150 bomen omgewaaid. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de gemeente. Volgens hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee lijkt het erop dat vooral de binnenstad zwaar is getroffen. Hij spreekt van een “zeer uitzonderlijke” situatie. “Hele rijtjes bomen zijn omgewaaid.”

Hoe groot de schade is in de rest van de stad, moet later duidelijk worden. Kaljee denkt dat er zeker meer dan driehonderd bomen zijn omgewaaid. Ook staan er veel scheef en zitten er losse takken in bomen. “We hebben hier nog weken werk aan om dit op te ruimen.” De gemeente heeft zo’n tweehonderd man en drie aannemers ingezet om alles op te ruimen en de schade te herstellen.

Opvallend is volgens Kaljee dat de storm zich vooral heeft geconcentreerd in de binnenstad. “Op sommige plekken zijn wel zeven of acht bomen achter elkaar omgewaaid. Het hele beeld van de gracht is veranderd.” Op het Oudekerksplein op de Wallen zijn de tachtig jaar oude bomen rondom de kerk gesneuveld. “Dat is heel gek, want ze zijn hier in alle windrichtingen omgegaan”, zegt de consulent. “Deze bomen hebben al zoveel stormen overleefd. Ze hadden wel twee- tot driehonderd jaar kunnen worden.”

Het noodweer van afgelopen nacht liet volgens de brandweer een spoor van vernieling achter in de hoofdstad. Naast veel schade door omgewaaide bomen en afgebroken takken, was er ook wateroverlast. Op de Sumatrakade in Oost waaide een deel van een dak af en de afslag S104 vanaf de A10 in Amsterdam-West kon enige tijd niet worden gebruikt omdat de weg onder water stond.

Een windhoos richtte volgens RTV Utrecht schade aan in Wilnis en Vinkeveen. In Vinkeveen braken bomen als luciferstokjes en er waaide een feesttent om, meldt de omroep.

Volgens NH Nieuws zorgde het noodweer ook op Schiphol voor overlast en werden vanwege hevige bliksem en onweer meerdere vluchten omgeleid. In Udenhout werden in een zorgcentrum kamers ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aan kon, aldus Omroep Brabant.

In Rotterdam sloot Marco Borsato zijn reeks van vijf shows in De Kuip af in een stortbui, meldt RTV Rijnmond. De eerste onweersbuien kwamen omstreeks 22.30 uur aan in Rotterdam en daarna begon het hard te regenen. “Wat een noodweer werd het opeens! Maar wij deden gewoon even een regendans!”, aldus een concertganger op sociale media.

Het regende dan ook behoorlijk in sommige delen van het land. Normaal valt in de maand juni gemiddeld 68 millimeter regen, maar lokaal was dat nu ruim 40 millimeter.

Foto: Lieneke Wijnia

Tags:

De stevige onweersbuien van de afgelopen dagen hebben flinke schade aangericht. Het noodweer leidde o.a. tot wateroverlast en brand door blikseminslagen. Lees meer

Alle wegen en fietspaden naar en in Nationaal Park Veluwezoom zijn afgesloten. Er liggen na het noodweer te veel bomen en takken op de weg. Lees meer