Zeespiegel in 2018 gedaald

De gemiddelde zeespiegel langs de Nederlandse kust is vorig jaar met 7,2 centimeter gedaald ten opzichte van de gemiddelde stand in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van Deltares en HKV lijn in water in opdracht van Rijkswaterstaat. Het is de grootste daling sinds 1996.

In 2017 stond de zeespiegel relatief hoog. Dat kwam door twee grote noordwesterstormen. In 2018 waren er twee lange periodes met oostenwind, waardoor de waterstand lager werd. De lange periode van droogte heeft weinig invloed op de gemiddelde zeespiegelstand gehad.

De zeespiegel is de afgelopen 128 jaar met gemiddeld 1,86 mm per jaar gestegen, maar er is geen sprake van een versnelde stijging. Er wordt wel rekening gehouden met een snellere stijging. Oorzaak hiervoor is dat het ijs op Antarctica steeds sneller afbreekt, smelt en onze kant op kan komen.

Foto: ANP

Tags:

In februari hadden we temperaturen die normaal zijn voor in mei. Daarmee was het lente in de winter. Krijgen we daaropvolgend zomer in de lente? Lees meer

Grote delen van de VS en Canada hebben te maken met ijzige kou. In de noordelijke staten liggen de minima rond -20 graden. Lees meer