Eindelijk code groen voor waterstand Rijn

Na maanden heeft Rijkswaterstaat donderdag eindelijk weer eens ‘code groen’ afgegeven voor de waterstand op de grote rivieren. De stand is nog wel lager dan normaal in deze tijd van het jaar, maar zal de komende dagen snel toenemen, verwacht de dienst. Donderdagmorgen voerde de Rijn bij Lobith 1300 kubieke meter water per seconde af en dat is veel meer dan maandenlang het geval is geweest.

Rijkswaterstaat verwacht over een week een piek in de waterafvoer op de rivieren. Dat betekent dat er op de Waal, de drukst bevaren rivier van Europa, dan weer een vaardiepte is van ruim meer dan 3 meter. Schepen kunnen dus meer lading meenemen. Tankstations en bouwplaatsen kunnen dan weer goed bevoorraad worden. Maatregelen, zoals een passeer- en inhaalverbod op de IJssel, worden afgebouwd.

Wisselvallig weer

Nu de rivieren meer water afvoeren naar zee, zal de zorgwekkende verzilting van zoet water in het westen van het land afnemen, aldus Rijkswaterstaat. Het duurt nog maanden voor het zoutgehalte in het IJsselmeer weer op een normaal peil is.

Het weerbeeld is bij ons, maar ook in Duitsland en Zwitserland komende dagen flink wisselvallig. Vooral zondag en maandag valt veel neerslag in het stroomgebied van de Rijn. Na maandag wordt het tijdelijk droger, maar op lange termijn (eind volgende week) neemt de kans op significante neerslag weer toe.

Tags:

Zaterdag tussen 9:00 en 13:00 uur vindt het NK Tegenwindfietsen plaats op de Oosterscheldekering. Er wordt 7-8 Bft. verwacht. Lees meer

De geplande wet bepaalt dat Nederland de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen (CO2) gaat verminderen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Lees meer