Hitte bij zwangerschap zorgt voor snellere veroudering baby

hitte heeft effect op zwangerschap leeftijd baby

Hitte tijdens de zwangerschap kan leiden tot snellere veroudering van je baby. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van het Belgische Hasselt. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

“We hebben ontdekt dat hitte de lengte van de telomeren van de pasgeborene verkort”, zegt dr. Dries Martens tegen Belga. “Telomeren zijn de uiteinden van onze chromosomen, hun lengte bepaalt de levensduur van onze cellen. Kortere telomeren kunnen mogelijk zorgen voor een lagere levensverwachting.”

Uit eerder Amerikaans onderzoek bleek al dat temperatuur tijdens de zwangerschap gelinkt kan worden aan de levensverwachting van de pasgeborene, maar UHasselt-onderzoekers zijn erin geslaagd om dat voor het eerst biologisch te verklaren. “Wij hebben een verband gevonden tussen hitte en de lengte van de telomeren, waarmee we nu een stuk van deze puzzel kunnen oplossen”, zegt prof. dr. Tim Nawrot.

meer factoren van invloed dan hitte tijdens zwangerschap

Toch willen de wetenschappers hun resultaten, verkregen uit onderzoek bij 1100 baby’s, nuanceren. Ook factoren als luchtvervuiling, roken en levensstijl hebben impact op de telomeren. “We weten evenwel dat op latere leeftijd kortere telomeren gelinkt zijn aan een hoger risico op cardiovasculaire ziekten. Dat maakt deze resultaten dus opmerkelijk, want hieruit blijkt dat niet alle pasgeborenen biologisch even oud zijn, en dat blootstelling aan hitte tijdens de zwangerschap daar een rol in speelt”, zegt Martens.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: Adobe Stock / dinaphoto

Tags:

Regen komt voor in allerlei vormen en maten. Wat is het verschil tussen regen en motregen en waarom is motregen vaak slecht te zien op de radar? Lees meer

donkerste periode van het jaar

De donkerste periode van het jaar aangebroken! Lees snel verder om te weten te komen hoe snel het donker wordt en waarom juist deze periode zo donker is. Lees meer