Warme zomer werpt woonbranche terug

De warme zomermaanden hebben slecht uitgepakt voor meubelboulevards en andere winkels gerelateerd aan de woonsector. Uit cijfers van branchevereniging INretail blijkt dat de verkoopplus van de eerste zes maanden van dit jaar teniet werd gedaan door de stevig lagere omzet in het derde kwartaal.

Vooral keukenverkopers kampten met fors minder klanten door het warme weer. De omzet van deze sector daalde in het derde kwartaal met ruim een tiende op jaarbasis. Bij slaapspeciaalzaken werd in vergelijking met het derde kwartaal van 2017 circa 9 procent minder omgezet. Ook meubelwinkels, gemengde zaken en woningtextielzaken zagen hun opbrengsten afnemen.

Warme zomer zit ook Zalando dwars

Zalando heeft de opbrengsten in het derde kwartaal ‘slechts’ met een kleine 12 procent opgekrikt, als gevolg van de warme zomer. Normaal groeit de online modewinkel veel harder. Daarnaast dook de onderneming dieper in de rode cijfers.

Topman Rubin Ritter is “duidelijk niet blij” met de resultaten. Het bedrijf schroefde de verwachtingen in augustus en september al stevig terug. Afgelopen zomer probeerde Zalando de groei nog wel een beetje op peil te houden, maar dat ging gepaard met fikse kortingen. Er waren ook zorgen dat de overgang naar kleding voor de herfst en winter vertraging op zou lopen als gevolg van de ongewoon hoge temperaturen.

De derdekwartaalomzet bedroeg 1,2 miljard euro, tegen minder dan 1,1 miljard euro een jaar eerder. Onder de streep kwam Zalando bijna 42 miljoen euro tekort, waar in het derde kwartaal van vorig jaar nog sprake was van een verlies van dik 11 miljoen euro.

Zomer vol records

Het was de warmste zomer sinds 1706 met in De Bilt gemiddeld 18,9 graden tegen 17,0 normaal. Landelijk gemiddeld scheen de zon 759 uur zon tegen 608 uur normaal en daarmee was het sinds 1976 niet zo zonnig. Er viel over het hele land 122 mm tegen 224 normaal. Slechts in zeven zomers werd nog minder regen gemeten. Sinds 1976 was het landelijk neerslagtekort (verschil tussen verdamping en neerslag) niet zo groot. Begin augustus piekte het tekort op 309 mm en was het enige tijd zelfs droger dan het op dat moment in 1976 was.

Foto: ANP

Tags:

Zware onweersbuien hebben in Koeweit voor problemen gezorgd. In korte tijd viel maar liefst 70 mm in het woestijnland. Dat valt normaal in een half jaar! Lees meer

6 november 2018

Zeldzame warme novemberdag

In het zuiden is het 20 graden geworden en daarmee hebben we een uitzonderlijk late warme novemberdag. Warme dagen in november zijn sowieso zeldzaam. Lees meer