Eerste vorst van het najaar gemeten

Voor het eerst dit najaar vriest het in ons land. Op het KNMI-meetpunt Woensdrecht is de temperatuur om 21:00 uur op gewone meethoogte van 1,5 meter gedaald naar -0,3 graden. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 10 mei. Weerstation Deelen (op de Veluwe) noteerde toen de laagste temperatuur met -1,6 graden.

Vannacht wordt het nog kouder met op gewone meethoogte circa 0 graden aan de kust tot -3 in het binnenland. Aan de grond vriest het dan in bijna het hele land 1 tot 5 graden. Regionaal kan dichte mist ontstaan en we verwachten vannacht de eerste strooiacties om gladheid op bruggen te voorkomen.

Afgelopen nacht nog net geen vorst

Aan de grond vroor het afgelopen nacht al op grote schaal. De laagste temperatuur op 10 cm hoogte werd gemeten in Eindhoven en Deelen met -1,8 graden. Vorst aan de grond kwam dit najaar voor het eerst voor op 9 oktober. Op gewone meethoogte kwam het afgelopen nacht net niet tot vorst. In Deelen werd het 0,5 graden.

Eerste vorst later dan normaal

De eerste vorst van het najaar dient zich dit jaar later aan dan gebruikelijk. Normaal gesproken vriest het voor het eerst ergens in ons land op gewone meethoogte in de tweede helft van oktober (gemiddeld 23 oktober). Het vroegterecord voor de eerste najaarsvorst in ons land is in bezit van Deelen met op 15 september 1971 een temperatuur net onder nul. In 2000 duurde het tot 16 december voordat het ergens op een officieel Nederlands weerstation tot vorst kwam.

Vorig jaar was de eerste vorst vroeg, namelijk al op 9 oktober. Heino had toen de primeur, maar enkele andere weerstations volgden een paar uur later.

Officiële vorstdagen in De Bilt

Op het landelijk hoofdstation in De Bilt is het nog niet tot vorst gekomen. Op dit moment is het daar nog 1 graad, maar komende nacht kan het ook daar een graadje vriezen. In De Bilt vroor het op 10 mei voor het laatst, zij het nipt met -0,1 graden.

Voor hoofdstation De Bilt staat het vroegterecord op 16 september 1971. Het langst moest er gewacht worden in 2000. Pas op 17 december werd toen de eerste officiële vorst genoteerd. Op landelijk hoofdstation De Bilt komt de eerste vorst gemiddeld begin november. Vorig jaar diende de eerste officiële vorstdag zich aan op 23 oktober. In 2015 noteerden we de eerste officiële vorstdag pas op 23 november.

Woensdag voor het gevoel slechts 4-7 graden

Morgen blijft het droog en is het, na oplossen van de mist, vrij zonnig. Met 8-9 graden als maximumtemperatuur ligt de temperatuur iets onder de normaal voor begin november. De wind is matig en waait uit het zuidoosten.

Woensdag is er vrij veel bewolking. Plaatselijk kan een beetje (mot)regen vallen. De hoeveelheid neerslag is erg klein, maar de regen maakt het wel extra koud. Met slechts 7-8 graden wordt het de koudste dag van de week. De zwakke tot matige oostenwind veroorzaakt een gevoelstemperatuur van 4 tot 7 graden.

Vanaf donderdag waait de wind weer uit het westen. Het weerbeeld bestaat uit veel bewolking en regelmatig regen. De temperatuur loopt wat op. De middagtemperatuur komt op 10-12 graden te liggen en in de nachten is het meestal niet kouder dan een graad of 5.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In De Bilt is de temperatuur gisteravond om 23:40 uur onder het vriespunt gedaald. Daarmee is de eerste officiële vorstdag […]

 
5 november 2017

Koude nachten op komst

Komende nacht komt het voor het eerst dit najaar tot vorst. De temperatuur daalt landinwaarts tot rond het vriespunt en […]