Eerste officiële vorstdag najaar 2017 een feit

In De Bilt is de temperatuur gisteravond om 23:40 uur onder het vriespunt gedaald. Daarmee is de eerste officiële vorstdag van het najaar een feit. De minimumtemperatuur op het hoofdstation kwam afgelopen nacht uit op -1,3 graden. De laatste keer dat het op het in De Bilt vroor was 10 mei, met -0,1 graden. Het verkeer moest vannacht op verschillende plaatsen rekening houden met dichte mist. Vooral fietsbruggen waren lokaal glad door rijp.

Op andere weerstations werd het nog kouder, met al laagste temperatuur op gewone meethoogte -3,4 graden in Woensdrecht en Volkel. Aan de grond vroor het lokaal zelfs matig met in Eindhoven -6,2 graden. In de rest van het land kwamen de grondtemperaturen op grote schaal tussen -2 en -6 graden uit.

Gisterenavond had Woensdrecht de primeur om als eerste in het najaar een temperatuur onder het vriespunt te noteren. Normaal gesproken vindt de eerste lokale vorst enkele weken eerder plaats dan de eerste officiële vorst. Dit keer vond het dus in dezelfde nacht plaats. Voor een officiële vorstdag moet het op het hoofdweerstation in De Bilt afkoelen tot beneden 0,0 graden. Van lokale vorst is sprake als op een van de andere officiële KNMI-stations een temperatuur onder nul wordt gemeten.

Minimumtemperatuur over de afgelopen avond en nacht.

Eerste officiële vorstdag op tijd

De eerste officiële vorstdag beleven we gemiddeld begin november. Vorig jaar diende de eerste officiële vorstdag zich aan op 23 oktober. In 2015 noteerden we de eerste officiële vorstdag pas op 23 november.

In 1971 kwam het recordvroeg tot de eerste officiële vorstdag, namelijk al op 16 september. Het langst moest gewacht worden in 2000. Dat jaar dook de temperatuur in De Bilt pas op 17 december onder nul.

Regionaal flink mistig

Verspreid over het land kwam verkeershinderlijke mist voor. In Ell en Cabauw bedroeg het zicht afgelopen nacht tijdelijk respectievelijk slechts 83 en 85 meter.

De mist lost in de loop van de ochtend op en het wordt vrij zonnig. De temperatuur loopt daarbij op naar 8 of 9 graden. In het oosten en noordoosten kan de mist hardnekkig zijn en trekken mogelijk velden lage bewolking vanuit Duitsland binnen. Als dit scenario uitkomt wordt het in de middag slechts 3 à 4 graden en dat hebben we dit najaar nog niet meegemaakt.

Dinsdagavond koelt het in opklaringen weer snel af tot rond het vriespunt. Op veel plaatsen wordt het mistig. In de nacht naar woensdag neemt de bewolking vanuit het oosten toe en stijgt de kans op motregen. Hierdoor zal de temperatuur weer wat oplopen. In het midden en westen van het land blijft het nog lang helder en kan het enkele graden vriezen. Zeeland vormt een uitzondering. Daar neemt juist vanuit het westen de bewolking toe.

Na woensdag even geen vorst

Woensdag wordt een grijze en koude dag met maxima van 7-9 graden en af en toe motregen. Vanaf donderdag wordt het minder koud met normale maxima van 10-12 graden. De nachttemperatuur komt dan uit rond 5 graden. Volgende week keert de nachtvorst mogelijk terug.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het kalme en vaak nevelige najaarsweer is voorbij. Komend weekend blaast een stevige noordwestenwind geregeld buien naar ons land. De […]

 

Voor het eerst dit najaar vriest het in ons land. Op het KNMI-meetpunt Woensdrecht is de temperatuur om 21:00 uur […]