Opruimacties vanaf maandagmiddag gevaarlijk

De Veiligheidsregio Friesland adviseert vrijwilligers om vanaf maandagmiddag niet naar het Waddengebied te komen voor schoonmaakacties. De veiligheidsregio twittert dat het opruimen van spullen uit overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe door stormachtig weer gevaarlijk is.

Zolang het weer het toelaat, blijven bedrijven wel troep uit containers van de MSC Zoe weghalen. Zij zijn beter dan vrijwilligers toegerust om in stormachtig weer te blijven werken, aldus de veiligheidsregio. Vermoedelijk kunnen vrijwilligers vanaf woensdag weer helpen bij het schoonmaken van de kustlijn.

Ook wordt sterk afgeraden om als vrijwilliger op de Afsluitdijk te gaan opruimen. Het is daar niet veilig. Als de wind is gaan liggen, worden er weer inspectievluchten gedaan en zoeken sonarboten weer verder naar containers die nog in zee liggen. Op Schiermonnikoog zal maandag een speciale zuiger worden ingezet bij het opruimen van plastic afval. Onder meer op Rottumerplaat is zondag ook weer opgeruimd.

Onstuimig vanaf maandagmiddag en dinsdag kans op storm

Vanaf maandagmiddag wordt onstuimig weer met landinwaarts een krachtige zuidwestenwind. Maandagavond draait de wind naar het westen tot noordwesten. Vooral in de noordelijke kustgebieden wordt de wind stormachtig. Daarbij is er kans op windstoten tot circa 90 kilometer per uur. Dinsdag is in het Waddengebied kans op storm met zeer zware windstoten van 100 km/uur.

Foto: ANP

Tags:

Morgen waait het in de kustgebieden lange tijd stormachtig met kans op windstoten van ruim 100 km/uur. Vooral op de Wadden is kans op storm. Lees meer

De aanhoudende sneeuwval zorgt in Oostenrijk voor steeds meer problemen. Het pak sneeuw groeit voorlopig verder en daarmee stijgt de kans op problemen. Lees meer