IJzelweek ten einde

De lange periode van extreme gladheid is voorbij. Afgelopen maandagmiddag begonnen we met dit live-blog en nu (donderdagavond laat) kunnen we sluiten. Niet eerder hebben we bij weeronline zo’n lange periode een live-blog bij gehouden over extreem weer. Er rest nog een nasleep van de gladheid tot en met de ochtendspits. Daarna volgt een zonnige en (vrij) zachte winterdag. Hieronder kun je teruglezen hoe gladheid het noordoosten van het land de afgelopen dagen in zijn greep hield.

7-1 23:33 Het live-blog is gesloten.

7-1 23:06 De situatie in Groningen is dusdanig aan het verbeteren dat code rood is ingetrokken. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland moeten nog wel rekening houden met gladheid door sneeuw- en ijsresten. Ook is er kans op lokale opvriezing bij de komst van opklaringen en een afnemende wind later in de nacht en tijdens de ochtendpits. Doordat de vorst nog in de grond zitten kunnen wegen bij opklaringen snel weer dalen richting het vriespunt. Tot een uur of 9 morgenochtend geldt daarom nog code geel. In de kustgebieden geldt nog code geel voor zware windstoten. Vrijdag kan heel Nederland genieten van een behoorlijk zonnige vrijdag, bij maxima van 6-8 graden. Fijne vrijdag!

7-1 22:20 De wind is om van zuidoost naar west in Groningen. Zachte lucht kan nu ook hier doordringen.

7-1 21:47 Code rood (weeralarm) voor Groningen is nog verlengd tot 24 uur. Door de sneeuw zijn sommige wegen in het oosten afgekoeld tot -3 graden. Sneeuw boven op een laag ijzel maakt dat het nog altijd zeer gevaarlijk is om daar de weg op te gaan. Komende nacht moet nog rekening gehouden worden met gladheid door sneeuwresten en mogelijk opvriezing tijdens opklaringen.

Schermafbeelding 2016-01-07 om 21.52.15

Bron: KNMI

7-1 21:21 Lokaal is tot 5 cm sneeuw gevallen in Groningen. De zwaarste neerslag is voorbij en dooi gaat nu ook doorzetten in Groningen.

7-1 20:52 Kinderen hebben nog even pret in de sneeuw.

7-1 20:41 Er is in het noordoosten van Groningen in een uur tijd al 2 cm sneeuw gevallen. Winter houdt daar nog even stand. Nog minstens tot 22:00 uur code rood.

7-1 20:26 In Nieuw Beerta (Oost-Groningen) vriest het nu 0,1 graden, maar daar is de temperatuur rond 19 uur al even boven nul geweest. Daarmee is dit niet de vijfde ijsdag op dat KNMI-station. Van zondag t/m woensdag lukte dit wel. Die dagen vroor het de hele dag. Wanneer de maximumtemperatuur onder nul blijft noemen we dit een ijsdag. Een normale januari-maand telt in Oost-Groningen vijf ijsdagen.

7-1 19:45 Het sneeuwt nu weer vooral in het noordoosten van Groningen met nog altijd temperaturen onder nul. De wegen liggen zelfs nog ongeveer een graad onder nul. Winterkou laat zich daar nog niet makkelijk verdrijven. Tot 22 uur nog kans op winterse neerslag, gladheid kan nog een nasleep hebben.

Sneeuw in Noordoost-Groningen (Roodeschool, Jannes Wiersema)

Sneeuw in Noordoost-Groningen (Roodeschool, Jannes Wiersema)

7-1 18:46 In het noordoosten van Groningen wordt nog matige ijzel/ijsregen en soms ook sneeuw gemeld en vriest het nog licht.

7-1 18:35 De strooiwagens zijn in Groningen en het oosten van Drenthe weer de weg op. In Drenthe komen de wegdektemperaturen snel boven nul. In het oosten van Groningen liggen sommige wegen nog een graad onder nul en zal het nog langer duren. Daarnaast moet vannacht in het noordoosten van het land bij opklaringen rekening gehouden worden met opvriezing van de wegen, doordat de vorst nog in de grond zit. Het kan dan ineens weer verraderlijk glad worden. Langs de westkust stormt het met in Hoek van Holland een uurgemiddelde storm, windkracht 9. Korstondig kwam het in het afgelopen uur zelfs tot windkracht 10 (zware storm) en werd een zeer zware windstoot van 111 km/uur genoteerd. Dit windveld trekt later vanavond en begin van de nacht over het noordwestelijk kustgebied.

Schermafbeelding 2016-01-07 om 18.35.26

7-1 17:03 In Groningen valt sneeuw en ijzel. Het kan hierdoor de eerste uren nog even flink glad worden. Ook in de gebieden grenzend aan Groningen is het gevaar nog niet geheel geweken.

7-1 16:28 Terwijl de dooi zijn intrede doet en het vooral in Groningen nog gevaarlijk glad is, genieten wij nog even mee met deze spelende kinderen.

7-1 16:18 In het noordoosten valt nu ijzel in Groningen en in Drenthe en Friesland wordt wat natte sneeuw waargenomen. Gladheid kun je vooral nog verwachten in Groningen en de aangrenzende gebieden van Friesland en Drenthe. Daarnaast kunnen wegen natuurlijk glad zijn door ijsresten.

7-1 16:05 Sinds afgelopen zaterdag is er door Rijkswaterstaat 7 miljoen kilo zout gestrooid! In december konden we nog af zonder strooizout.

7-1 15:00 Alleen nog weeralarm (code rood) in Groningen vanwege gladheid en mogelijk ook nieuwe dips in de stroomvoorziening door ‘lijndansen’. Lijndansen ontstaat bij ijs (door ijzel) op de spanningskabels in combinatie met wind. Als lijndansende kabels dicht bij elkaar komen ontstaat heel even kortsluiting en een onderbreking van de stroomvoorziening. Voor Drenthe en Friesland geldt nog code geel voor zeer lokaal nog gladheid door ijzel. Voor Flevoland en Overijssel geldt geen waarschuwing meer. Voor Zuid-Holland, Noord-Holland en de Wadden geldt code geel voor vanavond vanwege kans op zware windstoten van 75-110 km/u.

7-1 12:21 In het noorden van het land komen grote brokken ijs van de bomen afzetten.

Roodeschool (Gr.), Jannes Wiersema

Roodeschool (Gr.), Jannes Wiersema

7-1 11:17 Heerlijk weertje morgen. Wij kijken er al naar uit.

Schermafbeelding 2016-01-07 om 11.16.54

De huidige waarschuwingskaart. Bron: KNMI

De huidige waarschuwingskaart. Bron: KNMI

7-1 10:48 Ernstige gladheid in Flevoland en Overijssel wordt niet meer verwacht. De wegdektemperaturen komen daar voordat de regen er is boven nul. Wel nog code geel voor lokale gladheid in het noorden van deze provincies. Daarnaast geldt voor het westelijk en noordwestelijk kustgebied code geel in verband met zware windstoten. Groningen, Drenthe en Friesland mogen zich weer opmaken voor ijzel.

7-1 10:46 Het gevaar van vallend ijs van voorwerpen en bomen wordt steeds groter. Veel wind en intredende dooi.

7-1 9:47 In het noordoosten kan het vanmiddag en vanavond verraderlijk zijn dat de luchttemperatuur boven nul, komt maar dat de wegen nog lang bevroren blijven. Denk dus niet te snel dat het gevaar geweken is. Bovendien vriest de boel bij opklaringen in de nacht weer op. Vrijdag na de ochtendspits kan iedereen weer veilig de weg op verwachten we.

7-1 9:00 Tip van @Itnijs:

7-1 7:45 De strooiploegen blijven strijden tegen de gladheid. Echter ondanks gestrooide wegen, kan een ijzelbui (ineens) verradelijke gladheid veroorzaken. Waar wordt er gestrooid? Bron VID

7-1 06:40 We blijven met codes gooien. Vanavond gaat het stevig waaien en in het noord(west)enlijk kustgebied code geel voor zware windstoten van 75 tot 110 km/uur.

7-1 06:10 De gladheidsituatie in het noordoosten houdt nog stand. Vanmiddag voert een regengebied zachte lucht aan, maar de aanwezige kou in het noordoosten verandert de regen alsnog in ijzel (of lokaal sneeuw). Gladheid dus!

6-1 22:16 De gladheidsituatie blijft vannacht onveranderd en daarom gaat het live-blog op een laag pitje. De volgende update verschijnt hier daarom waarschijnlijk donderdagochtend vroeg. Het is nog volhouden tot en met vrijdagochtend voor de mensen in het noordoosten. In het weekend is het ook in het noordoosten zacht en zijn de wegen weer goed begaanbaar. Tweede helft volgende week wordt het opnieuw kouder met grote kans op nachtvorst en (natte) sneeuwbuien.

6-1 21:20 De ijzel van deze week kunnen we bestempelen als de ergste ijzel sinds 1987!

6-1 21:10 Ondertussen vriest het al sinds zondag continu in Oost-Groningen. Ijsdag nummer 4 daar, terwijl Oost-Groningen er normaal 5 in januari telt. Die vijfde komt er mogelijk morgen al.

6-1 20:36 Door de neerslag die valt  is het zicht in het midden en noorden van het land slechts 1-2 km. In Rotterdam is het momenteel zelfs mistig met circa 300 meter zicht. Dus niet alleen opgepast voor gladheid, maar ook rekening houden met verminderd zicht. Schermafbeelding 2016-01-06 om 19.47.46

6-1 19:48 Er ontstaat weer een nieuwe lijn met neerslag boven het midden van het land. De lijn begeeft zich nu nog boven gebied waar de temperatuur boven nul ligt, maar trekt straks noordwaarts. Ook in Overijssel, Flevoland en delen van Gelderland en Noord-Holland kan het dan weer verraderlijk glad worden door ijzel. In de gebieden waar code rood en oranje geldt is de situatie ook buiten de buien om slecht door eerdere ijzel.

6-1 18:25 Voor Gelderland is de waarschuwing verlaagd van code oranje naar code geel. Gladheid in deze provincie alleen lokaal langs de grens met Overijssel. In Groningen, Friesland en Drenthe blijft code rood (weeralarm) van kracht.

6-1 17:32 De kou in het noordoosten heeft de hele dag stand gehouden. Op grote schaal weer een ijsdag dus, met door de aanhoudende neerslag nog altijd van tijd tot tijd nieuwe ijzel. Kou is weer begonnen om langzaam zuidwestwaarts uit te breiden. Wees dus ook weer op je hoede in Overijssel, Flevoland, het noorden en oosten van Gelderland en het noorden van Noord-Holland. We verwachten dat de gladheid ongeveer komt tot de lijn Alkmaar- Doetinchem.

6-1 15:48 Droevig nieuws als gevolg van de ijzel. In Assen is een man overleden na een val op een gladde stoep, meldt RTV Drenthe.

De actuele waarschuwingskaart van het KNMI

De actuele waarschuwingskaart van het KNMI

6-1 14:31 CODE ROOD nu ook voor Groningen, ijzelgebied breidt vanuit Friesland en Drenthe uit naar Groningen. Voor een strook van de Kop van Noord-Holland naar de Achterhoek geldt dat het nu meevalt met de gladheid, maar de situatie vanavond en vannacht weer kan verslechteren.

6-1 14:24 Er verandert voorlopig weinig aan de huidige weersituatie. Het enige is dat de neerslag in het noordoosten wat minder intens wordt. Later vanavond en vannacht gebeurt weer het omgekeerde, als een nieuwe bel met warme lucht vanuit het zuidwesten tegen de koude lucht aanbotst. Het resultaat: de ijzel in het noordoosten wordt weer grootschaliger. De kou komt in de loop van de avond ook weer iets zuidwestelijker. We houden dan voor vanavond en vannacht de lijn Alkmaar – Doetinchem aan als uiterste grens tot waar de kou komt. Ben je ten noordoosten van deze lijn, hou dan de berichtgeving en adviezen goed in de gaten.

6-1 13:02 Zelfs schaatsers zijn het ijs niet de baas. Een marathon in Assen gaat niet door, omdat schaatsers de ijsbaan niet kunnen bereiken. Bron: @janwullink

6-1 12:58 Dit gebeurt er met vrachtwagens op spiegelgladde snelwegen:

6-1 12:49 In de provincie Gelderland en in de Flevopolder (Zuid-Felvoland) verbetert de situatie nu, maar als het vanavond weer afkoelt of als er onderkoelde regen (ijzel) valt kan het plotseling weer glad worden. Ook in Noord-Holland is er momenteel weinig aan de hand, maar de Kop van Noord-Holland blijft tot morgenochtend nog wel nipt in de koude lucht.

6-1 12:13 Niet verrassend. CODE ROOD geldt nu ook voor Friesland. Voor Drenthe gold dit al sinds 10:45 uur.

6-1 11:56 Een einde aan de spekgladde wegen in het noordoosten van het land laat nog een paar dagen op zich wachten. Wat er de komende dagen nog zal gebeuren lees je hier.

6-1 10:47 In verband met de toenemende impact op de wegen in Drenthe heeft het KNMI nu voor Drenthe opgeschaald naar een weeralarm CODE ROOD. Als je ergens niet de weg op moet is het daar, maar ook in Friesland raden we het sterk af!

Schermafbeelding 2016-01-06 om 10.50.13

Bron: KNMI

6-1 10:34 Het regent weer ongelukken. Vrachtwagens komen niet vooruit op de A7, gevolg files.

 

6-1 10:05 De vorst is gevorderd tot de lijn Alkmaar-Apeldoorn-Winterswijk en lijkt niet meer verder zuidwestwaarts uit te breiden. Het lijkt erop dat de gladheid in de provincie Utrecht daarmee uitblijft. Ten noordoosten van de genoemde lijn is het spekglad en dan vooral in Friesland, de noordoostpolder, Overijssel en Drenthe

. Schermafbeelding 2016-01-06 om 10.13.18

6-1 09:56 Aanvulling op onderstaand bericht. De dooi zal morgenmiddag niet heel snel intreden, zeker in Groningen niet. Er zit veel kou in de grond. Dus het kan morgen lang glad blijven. In de nacht naar vrijdag klaart het vervolgens breed op en kan het opnieuw glad worden door bevriezing van de natte wegen. De vorst zit in de grond in de noordoostelijke provincies. Dus binnen no time kunnen de wegen dan weer spiegelglad zijn. Het weekend verloopt vrij zacht, maar winterkou blijft dichtbij en komt in de loop van volgende week mogelijk terug.

6-1 08:10 Update verwachting: de afgelopen uren zagen we de vorstgrens langzaam naar het zuiden trekken en dit gaat nog heel even door. Op dit moment ligt de grens door het midden van Noord-Holland, het zuiden van Flevoland via Noordwest-Gelderland naar het zuiden van de Achterhoek. Later vanochtend stopt de opmars van de koude lucht. Overdag houden de provincies met code oranje kans op nieuwe ijzel. Aan het einde van de dag neemt de neerslagkans af. Komende nacht nadert actievere regen vanuit het zuidwesten. De zachte lucht begint terrein te winnen en vooral morgenochtend gaat dit hard. In Drenthe, Friesland en Groningen kan morgen later in de ochtend de neerslag wel winters (ijzel, ijsregen, sneeuw) beginnen, maar ook daar treedt morgenmiddag de dooi in.

6-1 07:55 Een actief ijzelgebied nu boven het zuiden van Drenthe. Wegen zijn daar opnieuw spekglad! Check de laatste neerslagbeelden op onze radarpagina.6-1-2016 7-59-56

6-1 06:10 Inmiddels is de temperatuur in Nieuw Beerta gezakt tot -5,1 graden en is er sprake van matige vorst. Doordat het er ook flink waait (oostenwind, 5 Bft.) ligt de gevoelstemperatuur rond -13!

6-1 05:40 De gladheid door ijzel is nu gevorderd tot Alkmaar-MiddenFlevoland-Arnhem. Ten noorden en oosten van deze lijn komt gladheid door ijzel voor. Komende uren breidt de gladheid zich nog iets zuidwaarts uit.

6-1 00:24 We zetten het live-blog even op een laag pitje. De ijzelbuien zijn minder talrijk dan eerder op de avond en bovendien nemen de problemen op de wegen af, doordat steeds minder verkeer de weg op gaat. Updates over de verwachtingen en de waarschuwingscodes lees je hier in de vroege ochtend weer. Zolang er ergens in het land extreme gladheid voorkomt zullen we jullie door middel van updates in dit liveblog ook morgen blijven informeren. Donderdag staat een krachtige dooiaanval op het programma die dan (waarschijnlijk ook met gladheidsperikelen) een einde zal maken aan de winterse periode in het noordoosten. Desondanks blijft er daarna nog wel kans op lokale gladheid in de nachten, omdat er kou in de bodem zit. En de winter is, na een vrij zacht weekend, niet ver weg.

5-1 23:33 Waarom je beter de weg niet op kan gaan? Onderstaande foto spreekt boekdelen. Ook waar wel gestrooid wordt zijn de wegen spiegelglad. Strooien tijdens ijzel is haast onbegonnen werk. Pas als het droog wordt kan het ijs op de weg met heel veel zout langzaam worden weggeruimd. Dat was vanmiddag ook redelijk gelukt op de snelwegen in Noord-Nederland, maar nu zijn we weer terug bij af.

5-1 21:38 Code oranje voor grootschalige gladheid door ijzel is door het KNMI uitgebreid met Flevoland, Overijssel, Gelderland en de Kop van Holland. In Friesland, Drenthe, Overijssel en op de Wadden gold al code oranje voor extreem weer. De rest van Noord-Holland en Utrecht staan vooralsnog op code geel voor kans op gladheid door ijzel in de loop van de nacht en morgenochtend. Met name Noord-Holland zou later wel eens geheel opgeschaald kunnen worden naar code oranje. Of het in de loop van de nacht ook tot grootschalige gladheid door ijzel in Utrecht zal komen is nog afwachten.

Schermafbeelding 2016-01-05 om 21.43.44

KNMI waarschuwingskaart. Let op dat Noord-Holland op geel staat, maar dat de Kop van Noord-Holland nadrukkelijk wel bij het code oranje gebied wordt genoemd. Kou komt daar nu binnenzetten.

5-1 20:49 Niet alleen glad in noorden en noordoosten, maar ook koud met gevoelstemperaturen van -6 tot -12. Een matige tot vrij krachtige oostenwind maakt dat het zo koud aanvoelt. In werkelijkheid vriest het 0-4 graden.

5-1-20:17 Alweer tientallen ongelukken in het noorden van het land! Schermafbeelding 2016-01-05 om 19.45.19

5-1 19:45 IJzel nu vooral toch weer in het noordoosten (paars), maar we zien boven het hele land neerslag ontstaan, terwijl de vorstgrens zuidwestwaarts beweegt. De vorstlijn loopt nu van Texel naar Enschede. Ten noordoosten van die lijn nu grote kans op gladheid door ijzel. Ons advies: ga niet de weg op als het niet noodzakelijk is! De lijn schuift vanavond en vannacht geleidelijk op naar ongeveer Haarlem-Arnhem tijdens de ochtendspits. De neerslag zal dan in het noordoosten minder worden en zich juist concentreren op een strook van Noord-Holland naar Gelderland.

5-1 18:02 Op het grensvlak van de koude en warme lucht ontstaat alweer (onderkoelde) regen. Vooral in Overijssel en Drenthe nu al toenemende kans op ijzel. In Enschede nu regen bij temperatuur van maar net boven nul. Ijzelkans is later vanavond en vannacht vooral groot in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Provincie Utrecht is een randgeval. Ook de noordoostelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland maken vooral vanavond ook kans op ijzel, maar vannacht wordt het daar droger. Ook al wordt het droog dan nog zijn veel (lokale) wegen slecht begaanbaar door eerdere ijzel.

Waarschuwingskaart KNMI

Waarschuwingskaart KNMI

5-1 16:00 De wegen in het noordoosten liggen overal al weer onder nul. Dus als het ijs al even gedooid heeft vriest het nu weer op. Er wordt daarom al weer gestrooid in het noordoosten tegen bevriezing. De vorstgrens beweegt vanavond zuidwestwaarts. Vanuit Zeeland trekt inmiddels regen het land in. De regen en kou gaan elkaar later vanavond en vannacht ontmoeten boven het midden van het land. Daarom een waarschuwing voor ijzel en natuurlijk nog altijd code oranje voor de gladde wegen in het noordoosten.

5-1 15:01 Bibberen in het noorden met gevoelstemperaturen van -5 tot -10 graden.

5-1 14:53 Sneeuw, ijzel of regen? In de figuur hieronder zie je een grafische uitleg. Sneeuw, ijzel of regen? Gras en ijzel

5-1 13:50 We krijgen een stroom aan schitterende foto’s binnen van Jannes Wiersema uit Roodeschool. De foto hiernaast wilden we jullie niet onthouden.

5-1 13:12 Donderdag volgt vanuit het zuidwesten een stevige dooiaanval. Waarschijnlijk wordt de kou in het noorden van het land niet zonder slag of stoot verdreven en dus houdt het noorden en noordoosten van het land tot en met donderdag grote kans op gladheid.

5-1 12:08 Code rood wordt ingetrokken, omdat er nu even geen neerslag meer valt. De dikke laag ijs is niet zomaar verdwenen van de wegen. Daarom geldt voor Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneilanden nog code oranje.

In Groningen wordt nog volop geschaatst.

In Groningen wordt volop geschaatst.

5-1 9:51 Hoe gaat het verder met de winterse perikelen? Er is opnieuw kans op ijzel vanavond, vannacht en morgenochtend. De kou breidt zich uit richting het midden van het land en daardoor komt de grens van warme en koude lucht juist daar te liggen. Eerst is vooral kans op wat ijzel in het noordoosten, maar vannacht en morgenochtend maken de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland de grootste kans op ijzel. Wees alvast gewaarschuwd!

5-1 9:40 Centimeters ijs op de wegen. De meeste neerslag verlaat nu het noorden van het land, maar dat betekent niet dat de ijslaag op de wegen zomaar weg is. In Groningen komen de wegdektemperaturen niet of nauwelijks boven nul. Op wegen met veel verkeer en waar veel gestrooid wordt zal de situatie vanmiddag wel verbeteren. Een lokaal ijzelbuitje blijft nog mogelijk. Regenradar

5-1 9:29 En wat doe je dan als je toch niet naar het werk kan? Dan bindt je de schaatsen onder.

ijzel5-1 8:45 In het noordoosten lijkt het wel een wereld van glas. Alles is bedekt met een ijslaag. Op de foto de sneeuw van gisteren met daarop de ijzel van afgelopen nacht. (Jannes Wiersema, Roodeschool)

Waarschuwingsoverzicht KNMI

Waarschuwingsoverzicht KNMI

5-1 6:20 Op veel plaatsen is het gevaarlijk glad door ijzel en daarvoor geldt CODE ROOD! In Groningen en Drenthe valt nog steeds neerslag. De strooidiensten zijn volop in touw om de gladheid te bestrijden. Geleidelijk wordt het droog, maar doordat de ijslaag erg hardnekkig is zal de overlast deze ochtend groot zijn.

5-1 00:14 Ons advies voor we de nacht in gaan: Check de berichtgeving voor je vanochtend op pad gaat. In dit blog volgen vanaf de vroege ochtend weer updates. Thuisblijven is een nog betere optie, zeker als je de weg op moet in Groningen, Drenthe en Friesland. In Overijssel en Flevoland zou de situatie tijdens de ochtendspits kunnen verbeteren.

4-1 23: 53 De ijslaag op de elektriciteitskabels zal ook alleen maar dikker worden. De stroomproblemen kunnen dus toenemen. Er wordt onder tussen met man en macht gestrooid. Waarschijnlijk gaat dit de hele nacht door, maar dit is geen garantie dat je morgen een berijdbare weg aantreft (zie voorgaand bericht). Het vormen van een laag met ijzel gaat sneller dan een rondje strooien. Hieronder zie je waar de strooiploegen van RWS zich nu bevinden: RWS Strooit

4-1 23:22 Hier valt niet tegen op te strooien. Onderkoelde regen vriest direct vast en maakt deze snelweg tot een ijsbaan. En het regent flink door, dus dat wordt een dikke ijslaag. Nu vooral in Friesland, de Noordoostpolder, het noorden van Overijssel en Drenthe. Groningen krijgt er ook snel mee te maken. De ijzel houdt tot in de ochtendspits aan in de drie noordelijkste provincies. Ook als het vanuit het zuiden morgenochtend droog wordt, wat dus als eerste in Overijssel en Flevoland zal gebeuren, is het ijs niet zomaar weggewerkt door de gladheidbestrijdingsdiensten. Dat wordt dus een zware spits in het noordoosten.

4-1 23:08 Glibberige wegen in Emmen:

4-1 22:50 Nu wordt zichtbaar waarom je maar beter niet de weg op kunt gaan.


4-1 22:30 De VID meldt dat het nu ongelukken regent. Precies op de plaatsen waar de radar nu ijzel weergeeft. De wegen linken allemaal onder nul, dus de (onderkoelde) regen vriest direct vast.

Radar om 22:15

Om 22:20 een flink gebied met ijzel (paars ter indicatie) boven Noordoost-Nederland

4-1 22:15 De ijzel houdt tot en met de ochtendspits aan. Ons advies: werk lekker thuis als je in de gelegenheid bent. Gedurende de nacht ijzelt het namelijk door en als dan ook nog eens het verkeer afneemt wordt het zout niet lekker ingereden. Ook met verkeer valt tegen ijzel overigens nauwelijks te strooien. Als het flink ijzelt kan bovenop het gestrooide zout zo een nieuwe laag ijs ontstaan. Hiernaast een beeld van de huidige situatie.

4-1 22:05 Grote verschillen in een klein land. In Vlissingen is het circa 8,5 graden, terwijl het in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) circa -4,5 is. Dat betekent dertien graden temperatuurverschil. De overgangszone ligt nu in een strook van de Kop van Noord-Holland, over Flevoland en over Gelderland. Zo is het in Amsterdam 6 graden en in Alkmaar slechts 2,5.

4-1 21:40 Update van onze waarschuwing:

In Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland en Overijssel veroorzaakt ijzel verraderlijke gladheid. Hiervoor geldt code oranje. De grote gladheidskans houdt in ieder geval tot en met dinsdagochtend aan en zal ook in de middag niet geheel verdwijnen. Wel wordt het dan tijdelijk overwegend droog, waardoor we code oranje inwisselen voor code geel.

In de avond en nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend breidt het gebied met vorst en gladheid langzaam zuidwestwaarts uit. Op de grens van koude en warme lucht kan het dan opnieuw regionaal ijzelen. De kou weet het zuiden van het land waarschijnlijk niet te bereiken. Het midden maakt daar wel kans op en moet dan ook rekening houden met gladheid.

4-1 21:00 IJzel nu onder andere in het zuidwesten van Friesland (Stavoren e.o.) en in de NO-polder.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 21.05.17

Paars is ijzel

4-1 20:45 Doordat het al sinds de nacht van zaterdag op zondag flink vriest in Groningen is het water op sommige plekken al ver genoeg afgekoeld om een ijslaagje te vormen. Oudjaarsdag was het water daar nog een graad of 8.

Sloten in Oost-Groningen vriezen dicht. Bron: Jannes Wiersema.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 20.09.18

4-1 19:39 De aankomende ijzel is geen goed nieuws voor de hoogspanningskabels in het noorden van het land. Gisteren ijzelde het ook al enige tijd. Het gevolg zie je in onderstaand filmpje. Door de ijsafzetting vangen de elektriciteitskabels veel wind en gaan ze dansen. Hopelijk wordt de nieuwe ijzelvorming op de kabels niet zo erg dat kabels het gaan begeven en delen van Noord-Nederland zonder stroom komen te zitten.

4-1 17:57 Code oranje geldt nu ook voor het noorden van Flevoland en voor Overijssel. Ook daar wordt verraderlijke gladheid door ijzel verwacht vanavond en vannacht.
Schermafbeelding 2016-01-04 om 17.58.42

4-1 17:50 Op de A32 tussen Meppel en Heerenveen zijn als gevolg van ijzel al meerdere ongelukken gebeurd. Ons advies: als het even kan ga dan niet de weg op in het noordoosten vanavond. Nu nog lokale ijzelbuien, in loop van de avond op grote schaal zware ijzel!

4-1 16:52 Terwijl de ijzelkans vanavond toeneemt, daalt de luchttemperatuur nog verder in het noordoosten. Rond het vriespunt in Overijssel en de Noordoostpolder tot -4,5 graden in Oost-Groningen. Op de Veluwe en in de Kop van Noord-Holland is het een graad of 3 en dat loopt richting het zuidwesten op naar ruim 8 graden boven nul in Zeeland. Dertien graden temperatuurverschil tussen noordoost en zuidwest dus.

4-1 15:49 In het noorden van het land wordt alweer (preventief) gestrooid op de snelwegen. De wegdektemperaturen dalen daar op grote schaal alweer onder het vriespunt. In Groningen zijn er de hele dag niet boven geweest. De neerslag die valt verdunt het zout, waardoor veel strooiacties nodig zijn. Tijdelijk is het nu overigens op de meeste plaatsen in het noordoosten droog, maar vanavond neemt de kans op IJZEL vanuit het zuidwesten toe.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 15.50.30

Strooiwagens op pad om 15:50 uur. Bron: RWS

Oranje is sneeuw, paars is ijzel. Blauw is regen, die overigens lokaal ook op een bevroren ondergrond valt.

Oranje is sneeuw, paars is ijzel (onderkoelde regen die overal aan vastvriest). Blauw is gewone regen, die overigens lokaal ook op een bevroren ondergrond valt en dus ook verraderlijke gladheid kan veroorzaken.

4-1 14:33 Op dit moment is het al een mengeling van lichte sneeuw en ijzel die in het noordoosten valt. Zie het radarplaatje hiernaast.

4-1 14:25 Wat betekent de code oranje waarschuwing voor het noordoosten van het land? Het wordt op grote schaal spiegelglad met grote risico’s voor weggebruikers. We adviseren je om als je niet persé de weg op moet, dit ook niet te doen. Moet je toch weg, hou dan rekening met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer. Daarnaast kan de stroomvoorziening het zwaar te verduren krijgen door zware ijsvorming op de hoogspanningskabels.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De temperatuur daalt komende week, waardoor het licht winters wordt met kans op verraderlijke gladheid. Vanaf donderdag kan het ’s […] Lees meer

Een einde aan de spekgladde wegen in het noordoosten van het land laat nog een paar dagen op zich wachten. […] Lees meer