Waarom Gordon?

Het orkaanseizoen is in volle gang met al 31 stormen op de westelijke Stille Oceaan en 7 op de Atlantische Oceaan. Gordon trekt momenteel over het zuiden van de Verenigde Staten en Japan werd gisteren getroffen door orkaan Jebi. Maar hoe komen deze stormen eigenlijk aan hun namen?

Orkanen en tropische stormen op de Atlantische Oceaan krijgen namen toegewezen op alfabetische volgorde. Deze namen zijn afwisselend mannelijk of vrouwelijk (bijvoorbeeld Gordon, Helene, Isaac, Joyce, etc.). Elk orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot en met 30 november, begint dit proces opnieuw. Slechts 21 letters van het alfabet worden hiervoor gebruikt. De letters q, u, x, y en z doen niet mee om ongebruikelijke namen te vermijden. Wanneer binnen een orkaanseizoen meer dan 21 stormen een naam hebben gekregen, wordt overgegaan op een lijst van namen aan de hand van het Griekse alfabet.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bepaalt de namen van de orkanen. De overkoepelende organisatie van 191 nationale meteorologische instituten waaronder het KNMI hanteert sinds 1953 voor orkanen die boven de Atlantische Oceaan ontstaan zes lijsten van namen. Deze lijsten rouleren, dus om de zes jaar komen dezelfde namen terug.

Het komt voor dat namen worden afgeschreven. Dit gebeurt wanneer een orkaan zo verwoestend is geweest, dat verder gebruik van de naam te gevoelig zou liggen. Dat was vorig jaar het geval bij de orkanen Harvey, Irma, Maria en Nate. Het WMO kiest dan vervangende namen, die kort en duidelijk moeten zijn.

Nog meer namen

In het westelijk deel van de Grote Oceaan zijn vijf namenlijsten in gebruik. Veertien landen in Zuidoost- en Oost-Azië dragen elk twee namen per lijst aan. Deze lijsten worden doorlopend gebruikt, dus wanneer een lijst op is wordt direct de volgende namenlijst aangebroken. Als een nieuw kalenderjaar aanbreekt wordt de huidige lijst gebruikt en niet een nieuwe. In Azië worden niet alleen namen van mensen gebruikt, maar ook van dieren, planten, mythologische figuren en objecten.

Orkanen die in het gebied rond Hawaï ontstaan krijgen een naam Hawaiaanse naam mee. In de het oostelijk deel van de Grote Oceaan bepaalt het Amerikaanse National Hurricane Centre de naamgeving van cyclonen. Ook in de Indische Oceaan en in Oceanië worden andere namen gebruikt. Ieder gebied kent dus een ander systeem van naamgeving.

Foto: ANP

Tags:
5 september 2018

130 mm regen in Nieuwkoop

In het midden en westen hebben buien erg veel regen achtergelaten. Zo viel in Nieuwkoop maar liefst 130 mm! Regionaal kwam het tot 40-70 mm. Lees meer

De Amerikaanse staten langs de Golf van Mexico krijgen te maken met tropische storm of orkaan Gordon. Deze kan hevige regenval en windstoten veroorzaken. Lees meer