Ook Bevrijdingsdag kouder dan Kerst

Onder het grijze wolkendek werd het vandaag niet warmer dan 11,1 graden in De Bilt. Daarmee was ook Bevrijdingsdag kouder dan afgelopen Kerst. Op 25 en 26 december werd het 11,7 en 11,8 graden. Alleen in 1979 en 2012 verliep 5 mei ook kouder dan de voorgaande Kerst. In 1979 beleefden we met 7,2 graden de koudste Bevrijdingsdag ooit. Nog geen enkele feestdag slaagde er dit jaar in om een hogere temperatuur dan Kerst 2016 te noteren. Niet eerder verliepen Pasen, de koninklijke feestdag en Bevrijdingsdag allen kouder dan Kerst. 

Doordat het wolkendek op de meeste plaatsen gesloten was bleef de temperatuur vandaag op veel plaatsen steken rond 10 graden. Het koudst was het in Hoogeveen met 9,3 graden. Vooral in het zuidwesten en uiterste zuiden was de zon soms te zien en daardoor liep het kwik op naar 12-14 graden. Het warmst was het in Hoek van Holland met 14,2 graden. Inmiddels is het in Zuid-Limburg zonnig geworden en deze opklaringen breiden noordwestwaarts uit over het land. Daarbij is het in Maastricht nog even 13 graden geworden.

Normaal is het op 5 mei 14 graden in het noorden van het land tot 18 graden in het zuiden. Het was vandaag dus erg fris voor de tijd van het jaar. Deze dag komt op een gedeeld negende plek in de top-10 van koudste Bevrijdingsdagen terecht. Recent was het in 2012 nog kouder met 10,1 graden in De Bilt.

“Bevrijdingsdag kouder dan Kerst” heeft vooral veel te maken met Kerst 2016, die de op twee na warmste ooit gemeten was. Eerder verliepen ook Pasen en Koningsdag kouder dan Kerst. Hopelijk kunnen Hemelvaartsdag en Pinksteren de trend breken.

Maximumtemperatuur (°C)
Eerste Kerstdag 11,7
Tweede Kerstdag 11,8
Nieuwjaarsdag 1,9
Eerste Paasdag 10,8
Tweede Paasdag 10,9
Koningsdag 10,9
Bevrijdingsdag 11,1

Terug naar normaal in het weekend

Het weekend levert ons dan eindelijk weer lenteweer op wat hoort bij begin mei. Morgen schijnt de zon flink, afgewisseld door stapelwolken. Ook trekt vanuit het zuiden wat sluierbewolking over het land. De meeste zonuren zijn voor het zuiden, de minste voor het noorden. Het wordt 14-16 graden in het noorden, 17-19 in het midden en 19-21 in het zuiden. Kortom: heerlijk recreatieweer!

Zondag komen in het binnenland meer wolken voor en in het zuidoosten kan een enkele regen- of onweersbui ontstaan. Tussendoor is de zon af en toe te zien. In de kustprovincies schijnt de zon geregeld, afgewisseld door enkele stapelwolken. Onder invloed van een noordenwind is het iets frisser. Het wordt maximaal 13-15 graden in de kustgebieden, 15-17 graden landinwaarts en 18 in het zuidoosten. Op de meeste plaatsen blijft het droog en daarmee is het ook zondag prima weer om erop uit te trekken.

Begin volgende week kans op nachtvorst

Na het weekend wordt het weer kouder: 12 graden aan zee tot 15 in het zuidoosten. Maandag is er veel bewolking. Dinsdag en woensdag ziet het weerbeeld er vriendelijk uit met zon en stapelwolken. Tijdens de nacht koelt het dan lokaal af tot rond het vriespunt en aan de grond gaat het licht vriezen. Vanaf donderdag wordt het flink zachter met maxima rond 18 graden en minima van 6-10 graden. De kans op (onweers)buien neemt daarbij toe.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Dit weekend is het aangenaam met vandaag in het binnenland maxima tussen 17 en 21 graden en morgen 15-18 graden. […]

 

Vanavond tijdens de Dodenherdenking blijft het helaas niet overal droog. Vooral in het noorden en oosten is de kans op […]