Klimaatverandering bedreigt kinderen in Bangladesh

Bijna één op de drie kinderen in Bangladesh loopt het risico om slachtoffer te worden van klimaatverandering. Dat staat in een nieuw rapport van UNICEF. Bangladesh is een van de landen die het meest getroffen wordt door de verandering van het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan cyclonen, overstromingen, extreme droogte en natuurbranden.

Meer dan 19 miljoen kinderen in Bangladesh wonen in kwetsbare gebieden. 12 miljoen kinderen wonen vlakbij rivieren die overstromen, 4,5 miljoen kinderen leven in gebieden met cyclonen en 3 miljoen kinderen kunnen te maken krijgen met droogte. Deze omstandigheden leiden tot meer armoede en een gebrek aan educatie. Ook trekken gezinnen vaker naar de steden waar de kinderen kunnen worden blootgesteld aan kinderarbeid of kinderhuwelijken.

UNICEF roept op tot meer hulp. Er zijn al schuilplaatsen gecreëerd ter bescherming van cyclonen, maar de kinderorganisatie vraagt om te kijken naar de specifieke behoeften van kinderen zoals een sterkere bouw van scholen en faciliteiten voor gezondheidszorg in gebieden waar veel overstromingen voorkomen. Ook zouden er meer maatregelen genomen moeten worden om uitbuiting en misbruik tegen te gaan.

Foto: AFP

Tags:

Buien kleuren zondag mogelijk de finale van de Ronde van Vlaanderen. Niet alleen de renners zorgen voor vuurwerk, ook is kans op onweer. Lees meer

Een grote natuurbrand in Zuid-Korea heeft honderden gebouwen verwoest en bedreigt een stad. Duizenden brandweerlieden proberen de brand te bedwingen. Lees meer