Sydney omringd door vuur, rook teistert de stad

Reddingsdiensten in Australië zijn druk met het bestrijden van vuur rond Sydney. Rond de stad, met het hoogste inwonersaantal van Australië, woeden verschillende branden. Boven Sydney hangt zeker de komende dagen nog een dikke deken van rook.

Inmiddels heeft zich bij Sydney een “megabrand” gevormd. De brandweer in deelstaat New South Wales meldt dat “waarschijnlijk meer dan acht brandhaarden” zijn samengekomen. Het blussen van de vlammenzee, op een uur rijden van de miljoenenstad, zou momenteel niet haalbaar zijn.

“We kunnen deze branden niet tegenhouden. Ze blijven branden tot de omstandigheden beter worden. Daarna zullen we doen wat we kunnen om ze onder controle te krijgen”, zegt brandweerfunctionaris Rob Rogers tegen omroep ABC. Het vuur woedt volgens hem in een gebied van 60 kilometer tussen Colo en de omgeving van de plaats Singleton.

Foto: EPA

Natuurbranden komen vaker voor in Australië, maar zijn dit jaar erg vroeg uitgebroken. Het is al vroeg erg warm en droog in het land. Ook komende tijd blijft het met temperaturen tussen de 30 en 36 graden warm in Australië. De kans op een bui blijft tot eind volgende week klein.

Sinds het begin van november zijn in Australië al zeker vier mensen om het leven gekomen door natuurbranden, vierhonderd huizen zijn verwoest. Met name in Victoria, Queensland en New South Wales, waar ook Sydney ligt, woeden nog veel branden.

De brandweerlieden moeten werken in “bijzonder moeilijke omstandigheden”, zo meldt een zegsman aan persbureau Reuters. Hij waarschuwt bovendien dat de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de rook van de branden waarschijnlijk blijft hangen. Sydney staat wereldwijd inmiddels op de negentiende plaats van steden met de meest vervuilde lucht ter wereld, zo blijkt uit de Air Visual-index – nog voor Mumbai en Shanghai.

Hoofdfoto: EPA

Tags:

De oostkust van Afrika heeft veel last van drie cyclonen die zich hebben gevormd boven de Indische Oceaan. Twee daarvan liggen in de buurt van Madagascar. Lees meer

sneeuw

In Engeland gaat het sneeuwen op 25 februari volgend jaar. Dat klinkt als een zeer onwaarschijnlijke verwachting, maar volgens de statistieken klopt het. Lees meer