Minder vlees eten om opwarming te stoppen

We moeten minder of zelfs helemaal geen vlees meer eten om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat stelt een Amerikaanse denktank. Naar verwachting groeit de wereldbevolking volgens het World Resources Institute (WRI) naar bijna 10 miljard mensen in 2050. Het gevolg daarvan is dat de vraag naar voedsel met 50% zal toenemen. De vleesconsumptie stijgt zelfs met 88%! Van alle broeikasgassen die de mens uitstoot, draagt de vleesindustrie ongeveer voor 14,5% bij aan de opwarming van het klimaat, aldus de FAO.

Naast het verhogen van de productiviteit in de landbouw en het produceren van meer vegetarisch voedsel, is het ook noodzakelijk om de vraag te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door voedselverspilling te verminderen. In Nederland bijvoorbeeld gooit elke inwoner volgens het Voedingscentrum ieder jaar minstens 41 kilogram voedsel weg.

Volgens deze studie mag ook de teelt van biobrandstoffen niet verder groeien. Het instituut wijst erop dat de helft van alle onbebouwde grond al voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt. Dit door boeren beheerde land zou met ongeveer 593 miljoen hectare moeten groeien om de groeiende wereldbevolking te voeden. Dat is twee keer het landbouwoppervlak van India.

Klimaatconferentie

De analyse werd gepubliceerd op de VN-klimaatconferentie die deze week in het Poolse Katowice wordt gehouden. Drie jaar na de afspraken op de Klimaatconferentie in Parijs moeten in Katowice door de deelnemers duidelijke uitvoeringsregels worden overeengekomen.

In Parijs werd besloten de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden Celsius, indien mogelijk zelfs tot 1,5 graden – in vergelijking met het pre-industriële tijdperk rond 1750. De tot nu toe wereldwijd beloofde maatregelen om de voor schadelijke broeikasgassen terug te dringen, zijn onvoldoende.

Foto: ANP

Tags:

Het uitvoeren van groene strategieën zoals fiets- en wandelpaden en groenere bouwmethodes in steden kan ruim een half biljoen euro aan voordelen opleveren. Lees meer

5 december 2018

Regen tijdens Pakjesavond

Hoor de wind waait door de bomen, Sinterklaas moet door weer en wind vandaag. Heerlijk avondje is gekomen, avondje met poncho zonder warme kraag. Lees meer