Groen plan kan steden half biljoen opleveren

Het uitvoeren van groene strategieën zoals fiets- en wandelpaden en groenere bouwmethodes kan in 94 wereldsteden gezamenlijk ruim een half biljoen euro (500 miljard) aan voordelen opleveren. Tegelijkertijd kan ook de klimaatverandering bestreden worden en 223.000 vroegtijdige sterfgevallen worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is in opdracht van een wereldwijd netwerk van de steden.

Volgens de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbank zijn steden de sleutel in de strijd tegen klimaatverandering. Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in steden, die meer dan twee derde van de energie van de wereld verbruiken en goed zijn voor meer dan 70 procent van alle kooldioxide-uitstoot, zegt IFC.

Wandel- en fietsroutes

De onderzoekers adviseren dat steden wandel- en fietsroutes moeten ontwikkelen en oplossingen moeten bedenken om grote groepen stedelingen milieuvriendelijk te vervoeren. Daarbij moeten strenge uitstootnormen, nul-emissievoertuigen en -gebieden worden vastgesteld.

De steden zouden ook strikte verordeningen voor nieuwe gebouwen moeten goedkeuren. Oudere gebouwen zouden verbeterd moeten worden door aanpassing van de verwarming, ventilatie, airconditioning en warmwater- en verlichtingssystemen. Industrie en bedrijven moeten gebruik maken van energie-efficiënte technologieën.

Foto: ANP

Tags:

Sinterklaas is bij Weeronline langsgekomen. Hij liet een gedicht achter, dat moeten we tonen! Het staat nu op onze site hier, veel leesplezier! Lees meer

Om de opwarming van het klimaat tegen te gaan, moeten we minder of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Dat blijkt uit onderzoek. Lees meer