Wereldwijd warmste oktober ooit gemeten

oktober wereldwijd warmste sinds 1981

Het was vorige maand de warmste oktober wereldwijd. Dat meldt Copernicus, het EU-bureau dat klimaatverandering in de gaten houdt. De gemiddelde temperatuur op aarde kwam 0,69 graden hoger uit dan gemiddeld.

Volgens Copernicus was het in oktober bijzonder warm in grote delen van het Noordpoolgebied. Ook in delen van Europa lagen de temperaturen boven het gemiddelde, terwijl onderzoekers in de Verenigde Staten en Canada temperaturen registreerden die lager dan gemiddeld uitkwamen.

Niet alleen oktober wereldwijd warmste

Ook in juni en juli werden nieuwe recordwaarden gemeten, zegt Copernicus. Volgens meetgegevens was augustus de op een na heetste sinds het begin van de metingen in 1981.

Copernicus is het aarde-observatieprogramma van de Europese Unie, dat zich grotendeels baseert op satellietgegevens, maar ook op metingen van weerstations, vliegtuigen en schepen.

Wordt ook november een zachte maand? Het weer voor de komende dagen lees je in ons weerbericht.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: ANP

Tags:
bevolkingsgroie aanpakken klimaat

Om de klimaatproblematiek het hoofd te kunnen bieden, moet de bevolkingsgroei in de hele wereld aangepakt worden. Dat stellen 11.000 wetenschappers. Lees meer

el nino in vroeg stadium te voorspellen

Onderzoekers hebben een manier bedacht om El Niño in een vroeg stadium te voorspellen. De kans op El Nino is in 2020 naar verwachting groot. Lees meer