Koude nachten op komst

Komende nacht komt het voor het eerst dit najaar tot vorst. De temperatuur daalt landinwaarts tot rond het vriespunt en op beschutte plekken gaat het 1 of 2 graden vriezen. Aan de grond komt het op uitgebreide schaal tot vorst. De nacht van maandag op dinsdag verloopt nog wat kouder met op grote schaal lichte vorst. In het binnenland wordt het dan lokaal -4 graden. De kans op gladheid is klein. Wel moet in de ochtend waarschijnlijk door veel mensen ijs van autoruiten worden gekrabd. Overdag is het prachtig najaarsweer met flink wat zon.

Mensen die morgenvroeg de fiets pakken moeten rekening houden met een frisse start. Handschoenen en een sjaal zijn zeker geen overbodige luxe. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt. Daardoor kan waarschijnlijk worden genoten van prachtig wit berijpte velden. Op fietsbruggen is het even oppassen, lokaal kunnen deze bruggen glad zijn.

Zodra het kwik ergens in het binnenland op normale waarneemhoogte (1,5 m) onder nul zakt kunnen we de eerste vorst (na de zomer) noteren. Normaal vindt de eerste vorst ergens in het land al in de tweede helft van oktober plaats (gemiddeld is 23 oktober). Op de koudste plekken wordt het lokaal -2 graden, maar aan de grond (op 10 cm hoogte) kan het zomaar matig vriezen met -5 graden. Daarbij kan ook mist ontstaan. Terwijl het binnenland brede opklaringen heeft, komt langs de kust meer bewolking voor en valt lokaal een buitje. Daar wordt het met circa +5 graden minder koud.

Voor het eerst sinds 5 mei maxima beneden 10 graden

Morgen hebben we na een koude start een mooie herfstdag. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af. Langs de kust is kans op een bui en in de rest van het land blijft het droog. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het 9 graden in Zuid-Limburg en 11 in het westen van het land. Daarmee is het de koudste dag sinds Bevrijdingsdag. Toen werd het op sommige plekken ook niet warmer dan 9 graden. Nadien lag de maximumtemperatuur alle dagen op alle weerstations op 10 graden of meer.

Lokaal -4 graden tijdens nacht van maandag op dinsdag

In de avond wordt het snel koud en in de nacht naar dinsdag gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen met -1 tot -3 graden. Boven de zandgronden in Twente, de Achterhoek, de Veluwe en Noord-Brabant wordt het lokaal zelfs -4 graden! Aan de grond kan het nog een aantal graden verder afkoelen. Ook in het westen kan de temperatuur iets onder het vriespunt uitkomen. Alleen op de Wadden en langs de Zeeuwse wateren blijft de temperatuur ruim boven nul. Omdat er weinig wind staat is de kans op mist groot.

Dinsdag ziet het weerbeeld er fraai uit met flink wat zon en blijft het droog. Bij een schrale zuidoostenwind wordt het maximaal 8-10 graden. Woensdag wordt een koude novemberdag. In de nacht neemt de bewolking toe, maar tijdens opklaringen kan het in het binnenland nog makkelijk een graadje vriezen. Overdag is het zwaar bewolkt met soms een beetje (mot)regen. Bij weinig wind wordt het slechts 8 graden. Dat zal toch even wennen zijn.

De dagen daarna is het vaak bewolkt, valt er regelmatig regen en is de wind weer nadrukkelijk aanwezig. De temperatuur gaat wat omhoog. De kans op nachtvorst neemt flink af en overdag stijgt de temperatuur naar 10 graden in het oosten en 12 in het westen.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Voor het eerst dit najaar vriest het in ons land. Op het KNMI-meetpunt Woensdrecht is de temperatuur om 21:00 uur […]

 
3 november 2017

Het gaat vriezen!

Maandagochtend krijgen we voor het eerst dit najaar mogelijk te maken met lokale vorst op gewone meethoogte. Aan de grond […]