Zware noordwesterstorm in Waddengebied

Tussen 9:00 en 14:00 uur gaat het langs de westkust stormen en krijgt het Waddengebied te maken met een zware storm, windkracht 10! Tijdelijk kan in het oostelijke Waddengebied zelfs windkracht 11 worden gemeten en tijdens buien zijn windstoten mogelijk tot 130 km/uur. Elders in het noorden en langs de westkust zijn eind van de ochtend en begin van de middag zeer zware windstoten van 100-120 km/uur mogelijk. In de rest van het land moet rekening gehouden worden met zware windstoten van 75-100 km/uur. Regenval zorgt voor extra drukte in het verkeer.

Er moet vooral in het noorden van het land rekening gehouden worden met stormschade. Dakpannen kunnen van de daken waaien en bomen kunnen omwaaien. De vele regen die valt vergroot de kans dat bomen ontwortelen, doordat de bodem verzadigd raakt. In het midden en noorden valt 10 tot 30 mm. In het zuiden 5-10 mm.

Ook in het westen, midden en oosten kan stormschade ontstaan door de zware windstoten. Denk hierbij aan afbrekende takken, maar bomen die niet stevig geworteld zijn kunnen ook in deze delen van het land sneuvelen. In Limburg en het oosten van Brabant worden geen zware windstoten verwacht.

Ga niet met aanhanger de weg op – gevaarlijke condities op de Afsluitdijk

Wij raden af om in het noorden, vlak langs de westkust en in het IJsselmeergebied met lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan. Vooral op de Afsluitdijk worden gevaarlijke rijomstandigheden verwacht, omdat de noordwestenwind dwars op de dijk staat.

Regen en wind zullen extra drukte in de ochtendspits veroorzaken. Verkleurde bomen verliezen veel blad. De combinatie van regen en bladeren kan gladde sporen veroorzaken met vertraging en uitval van treinen tot gevolg. Later in de ochtend en in de middag zijn het vooral de zware windstoten die problemen veroorzaken. De zwaarste windstoten treden op bij de passage van enkele felle buienlijnen. Bij deze buien is ook kans op onweer. Afbrekende takken en omwaaiende bomen kunnen het treinverkeer in bosrijke gebieden plat leggen. Tweede helft van de middag worden de buien minder zwaar en neemt de wind af.

Geen extreem hoogwater

De noordwesterstorm stuwt extra zeewater op naar de Nederlandse kust, maar extreem hoge waterstanden worden niet verwacht. Opmerkelijk is dat vrijdag, wanneer de storm al weer voorbij is, in het westen hogere waterstanden worden verwacht dan vandaag. Dit heeft er mee te maken dat de wind pas na passage van de stormdepressie op de hele Noordzee vanuit het noordwesten gaat waaien. Het water wordt dan over een groot gebied opgestuwd. Langs de noordkust is de waterstand vanmiddag net iets hoger, maar extreme waarden worden niet verwacht.

Wanneer spreken we van een officiële storm en zware storm?

Zodra het gemiddeld over een heel uurvak (bijv. 8:00 – 9:00 uur) op een van de KNMI-meetpunten stormt met 9 Bft. is er sprake van een officiële storm. Bij een uurgemiddelde windkracht 10 spreken we van een zware storm. De laatste zware storm beleefden we kort geleden, op 13 september. Bij gemiddeld over een heel uurvak 11 Bft. noemen meteorologen het een zeer zware storm. Op 28 oktober 2013 gebeurde dit voor het laatst. 12 Bft. noemen we orkaankracht. 7 september 1944 is de enige keer dat een uurgemiddelde windkracht 12 werd gemeten. Dat was in Vlissingen.

Windstoten van 75 km/uur of meer noemen we zware windstoten. Bij meer dan 100 km/uur spreken we van zeer zware windstoten.


Storm? Dan halen we onze spullen maar beter online in huis! Profiteer van onze exclusieve eBay coupons en kortingscodes voor nog meer voordeel!

Foto: Gieny Westra

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
5 oktober 2017

Noordwesterstorm voorbij

De storm is voorbij en dus kunnen we de balans opmaken. Op Vlieland en IJmuiden bereikte de wind ruim een […] Lees meer

Update 13:30 uur. Deze dierendag is het grote delen van de dag droog, maar morgen krijgen we te maken met […] Lees meer