Zware orkaan Irma op weg naar Sint Maarten

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen de Nederlandse Bovenwindse Eilanden met orkaan Irma te maken. Volgens de laatste verwachting ligt Sint Maarten precies op haar pad en zal ze dan een categorie 4 orkaan zijn. Dit is de één-na-hoogste categorie. De windsnelheid kan oplopen tot 220 km/uur met uitschieters daar nog ruim boven. Daarnaast kunnen stormvloed en overvloedige regenval tot grote overlast leiden. Later in de week doet Irma waarschijnlijk de Bahama’s en Cuba aan. Ook de Amerikaanse staat Florida ligt mogelijk op haar pad.

Orkaan Irma bevindt zich boven de Atlantische Oceaan circa 1000 km ten oosten van de noordelijke Bovenwindse Eilanden. Hiertoe behoren ook Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Voor alle drie deze eilanden geldt een orkaan-voorwaarschuwing. Dit betekent dat er grote kans is op wind van orkaankracht binnen 48 uur, maar nog niet binnen 24 uur.

Orkaan Irma is momenteel met gemiddelde windsnelheden van circa 185 km/uur een categorie 3 orkaan. De Saffier-Simpson schaal voor orkanen loopt van 1-5. Volgens de laatste verwachtingen neemt ze nog een beetje toe in kracht, zodat ze morgen met windsnelheden rond 220 km/uur een categorie 4 orkaan zal zijn. Let op: dit zijn gemiddelde windsnelheden (doorstaande wind) rond de kern. Windstoten kunnen nog zwaarder zijn!

Sint Maarten precies op Irma’s pad?

De komende 24 uur zal Irma westwaarts bewegen en vanaf morgen zal ze westnoordwestwaarts trekken. Dit brengt Irma woensdagochtend bij of vlak ten noorden van Sint Maarten en houdt de kern waarschijnlijk iets verder weg van Saba en Sint Eustatius.

Vervolgens trekt Irma ten noorden van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek/Haïti langs. Vrijdag en komend weekend krijgen een aantal eilanden van de Bahama’s en Cuba met Irma te maken. Ook de Amerikaanse staat Florida ligt mogelijk op haar pad.

Gedurende de hele week zijn de omstandigheden gunstig voor Irma om een zware orkaan te blijven en zelfs nog wat krachtiger te worden. Het zeewater op haar route is nog iets warmer dan het water waarboven ze zich nu bevindt, de luchtvochtigheid wat hoger in de atmosfeer is bijzonder hoog en ook de wind op hoogte blijft gunstig.

Op de satellietfoto van maandag 4 september 12:30 uur (Nederlandse tijd) zien we rechts orkaan Irma. Iets links (west) van Irma liggen de Bovenwindse Eilanden (kleine groene vlekjes) waartoe Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius behoren. Nog iets verder naar links (richting het midden van het plaatje) ligt een rechthoekig eiland. Dit is Puerto Rico. Links van Puerto Rico ligt een groter eiland met door het eiland een noord-zuid grens. Het linkerdeel is Haïti, het rechterdeel de Dominicaanse Republiek. Het grote eiland weer links hiervan is Cuba.
Linksboven op de satellietfoto zien we nog een stukje van de VS. Het van noord naar zuid lopende schiereiland is de staat Florida.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Bakken met regen worden vanaf vrijdag uitgestort over ons land. In de kustprovincies valt tot halverwege volgende week op grote …
Lees meer...

 
4 september 2017

Herfst doet intrede

Liefhebbers van kalm en zonnig nazomerweer lijken van een koude kermis thuis te komen. Eind van de week wordt het …
Lees meer...