Hoogzomer laat het vaak afweten

Veel mensen hebben het gevoel dat de zomer het de laatste jaren telkens laat afweten in de periode dat alle scholen zomervakantie hebben en de bouwvak is. Zodra de eerste scholen de deuren weer openen keren de zomerse dagen terug. We hebben onderzocht of de statistieken dit gevoel onderstrepen. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat de hoogzomer de laatste jaren inderdaad ondermaats presteert. De periodes eromheen verlopen juist mooier dan normaal.

Ons onderzoek laat zien dat gemiddeld over de zomers van 2011-2017 de temperatuur in De Bilt, precies tijdens de hoogzomer van 20 juli t/m 20 augustus, onder normaal ligt. In juni, begin juli, eind augustus en september is het de laatste jaren regelmatig flink warmer dan gebruikelijk.

Gemiddelde maximumtemperatuur in juni-september, verdeeld in decades (periode van 10/11 dagen). Tijdens de derde decade van juli en de eerste en tweede decade van augustus zijn de meeste mensen vrij en ligt de maximumtemperatuur de laatste zeven jaren gemiddeld beneden de normaal.

De temperaturen in juli en augustus zijn gemiddeld over deze zeven jaar nog wel hoger dan in juni en september, maar het verschil met de voor- en de nazomer was kleiner dan gebruikelijk. Daar komt bij dat de hoeveelheid zonneschijn vaak ook wat achterbleef en we beduidend meer regen kregen dan normaal. Overigens valt ook in andere periodes meer regen dan gebruikelijk, doordat de zomerse buien door opwarming van het klimaat zwaarder zijn geworden. In de tweede en derde decade van september, wanneer iedereen weer naar school gaat, is het de laatste jaren gemiddeld juist droger dan gebruikelijk.

Zonuren in juni-september, verdeeld in decades (periode van 10/11 dagen). Midden in de zomer blijft het aantal zonuren gemiddeld over de laatste zeven jaar vaak wat achter bij normaal. Vooral eind augustus en september springen eruit als zonnige maand.

Gevoelskwestie

Het verloop van de zomer speelt daarnaast een grote rol in ons verwachtingspatroon. In de lente en in de voorzomer worden we regelmatig verwend met warmer weer dan normaal. Omdat we weten dat de warmste periode van het jaar nog moeten komen gaan onze verwachtingen voor het weer tijdens de zomervakantie omhoog. Wat volgt is teleurstelling als de temperatuur juist dan onder normaal uitkomt.

In september zijn onze verwachtingen van het weer minder hooggespannen. De dagen worden weer korter en we zitten een groot deel van de tijd binnen. Als het dan dus mooi nazomerweer wordt zien we dit als een mooie toegift van de zomer. Valt het weer in september tegen dan vinden we dat logisch, want de herfst is begonnen.

Neerslag in juni-september, verdeeld in decades (periode van 10/11 dagen). De hele zomervakantie is de laatste zeven jaar gemiddeld natter dan in de periode 1981-2010. Vooral de tweede en derde decade van september springen eruit als drogere periodes.

Resultaten uit het verleden

Of het een trend is dat het weer tijdens de hoogzomer telkens tegenvalt is op basis van dit onderzoek niet te zeggen. Voor klimatologische trends is het gebruikelijk om een periode van 30 jaar te analyseren. Het is niet onmogelijk dat we volgend jaar midden in de zomer stabiel zonnig, warm en droog zomerweer krijgen. Uiteindelijk is de positie van hoge- en lagedrukgebieden allesbepalend voor ons weerbeeld. Wel is het zo dat de zeewatertemperatuur al vroeger in de zomer hoge waarden bereikt, wanneer het in de lente en voorzomer warmer is dan normaal. Het opgewarmde zeewater kan dan bij de komst van een lagedrukgebied in de hoogzomer resulteren in meer en zwaardere buien.

Ook bieden de uitkomsten van dit onderzoek geen garanties voor mooi nazomerweer in september. We hebben deze septembermaand al wat mooie nazomerdagen gehad, maar eind deze week lijkt de herfst toch echt zijn intrede te doen.

Ter illustratie nog een plaatje van het KNMI met de temperatuurafwijking t.o.v. normaal. Opvallend is dat het precies midden in de zomer kouder was dan normaal en daarvoor was het juist flink warmer dan gebruikelijk. Ook augustus eindigde weer warm.

Hoofdfoto: Ab Donker

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
4 september 2017

Herfst doet intrede

Liefhebbers van kalm en zonnig nazomerweer lijken van een koude kermis thuis te komen. Eind van de week wordt het …
Lees meer...

 

De meteorologische herfst start licht wisselvallig met vandaag en morgen zonnige momenten, maar ook enkele buien. Zondag blijft het op …
Lees meer...