Hollands zomerweer dit weekend

Het wordt dit weekend prima Hollands zomerweer met een afwisseling van wolken, zon en enkele buien. In de kustprovincies vallen zaterdag en zondag ’s nachts en begin van de ochtend lokale buien en is het ’s middags vrij zonnig. Dat is goed nieuws voor de Canal Parade die zaterdagmiddag in Amsterdam wordt gehouden. In het binnenland vallen juist ‘s middags een paar buien, maar schijnt de zon ook geregeld. Er staat minder wind dan vandaag, maar met 19-22 graden is het aan de frisse kant.

Aan zee en op het IJsselmeer staat vandaag een krachtige tot harde zuidwestenwind (6-7 Bft.) en komen windstoten voor van 60-70 km/uur. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig, 3-5 Bft. Vanochtend trekken wolkenvelden en buien over het land. Tussendoor schijnt de zon af en toe. Vanmiddag wordt het in het westen overwegend droog en vrij zonnig. Ook in het binnenland komt de zon vaker tevoorschijn, maar vooral in het oosten, zuidoosten en noorden trekken nog enkele buien over. Het wordt vandaag maximaal 20 graden in het noorden, 22 in het midden van het land en 24 in Noord-Limburg.

Vanavond neemt de wind geleidelijk af in kracht. Er trekken dan een paar buien over het noorden en noordwesten. Komende nacht kunnen langs de westkust buien ontstaan. Elders is het overwegend droog. Er zijn brede opklaringen en het koelt af naar 13-16 graden aan zee en 12 graden in het binnenland.

Droog tijdens Canal Parade bij Amsterdam Gay Pride

Zaterdagochtend trekken vanaf zee enkele buien het land binnen. Over Zuid-Limburg trekt een regenzone, waardoor het langdurig gaat regenen. Deze regen trekt in de loop van de ochtend naar Duitsland weg dus dat is goed nieuws voor het Solar festival in Roermond. Toch wordt het niet helemaal droog, want af en toe trekt een bui over afgewisseld door zonnige momenten. Aan zee neemt de buienkans in de loop van de ochtend af en breekt de zon steeds vaker door.

’s Middags is het in de kustprovincies, en dus ook bij de Canal Parade in Amsterdam, vrij zonnig en bij een matige westelijke wind wordt het een graad of 20. In het binnenland wordt het maximaal 22 graden, bij een zwakke tot matige westelijke wind. Er is daar een mix van zon, grote stapelwolken en enkele buien. Bij sommige buien komt het tot een klap onweer. De buien trekken in de tweede helft van de middag naar Duitsland weg.

In de avond schijnt in het binnenland de zon nog even flink en op de meeste plaatsen is het droog. In de loop van de avond en vooral in de nacht krijgen de kustprovincies vervolgens weer te maken met buien. Sommige buien pakken pittig uit met onweer en veel neerslag in korte tijd. Met minima van plaatselijk 8 graden in het oosten en 14-11 in het westen wordt het een relatief frisse nacht.

Zondagochtend begint de dag met enkele buien in het westen en noorden, maar geleidelijk verplaatst de buiigheid zich naar het binnenland. Landinwaarts is het zondagochtend nog droog en vrij zonnig. In de middag is er een mix van stapelwolken, zon en een lokale bui. Aan zee is het juist ’s middags droog en zonnig. Het wordt niet warmer dan 20 graden op de Wadden tot 22 in Limburg, maar bij een zwakke tot matige westenwind voelt het aangenaam aan.

Maandag vrij zonnig en droog

De kans is groot dat het maandag in het hele land droog blijft. Daarbij is er veel ruimte voor de zon, maar ontstaan ’s middags ook stapelwolken en er trekt wat sluierbewolking over het land. Pas in de avond neemt in de kustprovincies de kans op regen toe. Met 21 graden op de Wadden, 23 à 24 in het midden van het land en 25 in Noord-Limburg, ligt de temperatuur precies op het normale niveau voor begin augustus. Omdat de zuidenwind op veel plaatsen slechts zwak is voelt het nog wat warmer aan.

De dagen daarna neemt de kans op buien toe, maar schijnt de zon ook regelmatig. Omdat de wind uit de koude noordwesthoek gaat waaien wordt het zeker niet warm. In de tweede helft van de week wordt de 20 graden moet moeite net gehaald en in het noordwesten blijft het kwik zelfs steken op 18 graden. Hoogzomerse temperaturen hoeven we dus voorlopig niet te verwachten. Pas in de tweede helft van augustus neemt de kans op zomerse dagen weer toe.

Foto: @betuwecopters,  Rhenen donderdag 3 augustus 2017

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Bij de aftrap van de EK-finale is het perfect voetbalweer. Het is vrij zonnig en er trekken enkele stapelwolken over …
Lees meer...

 

Vakantiegangers in Italië en Kroatië krijgen zinderende hitte voor de kiezen. In de binnenlanden loopt het kwik op grote schaal …
Lees meer...