Vorst aan grond in oosten van het land

In de nacht van woensdag op donderdag heeft het in het oosten van Nederland aan de grond gevroren. De temperatuur op meetpunt Twenthe zakte naar -1,6 graden. Dat is een record voor juli.

Het record voor de laagste temperatuur op 10 centimeter in juli stond op -1,5 graden, gemeten in Gilze en Rijen op 1 juli 1984. Het zomerrecord staat nog overeind: in 1977 werd het op 1 juni maar liefst -5 graden in Eelde.

Vorst aan de grond is in deze zomermaand zeer zeldzaam. Sinds 1971 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het in juli aan de grond vroor. De laatste keer dat het zo vroor was op 9 en 10 juli 2015, toen het eveneens in Twenthe -0,9 en -1,3 graden werd.

Boven nul

De ‘gewone’ temperatuur, gemeten op 1,5 meter hoogte, bleef in het hele land boven nul. Ook op die meethoogte was het met 3,9 graden in Twenthe het koudst. Dat betekende geen record.

Als er sprake is van vorst op 10 centimeter hoogte, wordt dat vorst aan de grond of grondvorst genoemd.

Foto: ANP

Tags:

De beslissingswedstrijd van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap vindt plaats bij goede voetbalcondities. Het blijft waarschijnlijk droog. Lees meer

Een tornado heeft een ravage aangericht in de Chinese stad Kaiyuan (provincie Liaoning). Er vielen zeker zes doden en bijna tweehonderd gewonden. Lees meer