Eerste regionale hittegolf een feit!

Er werd al een tijd over gespeculeerd, maar nu is hij er echt: de eerste regionale hittegolf van 2018! Vanmiddag is het in het Limburgse Arcen 30,0 graden geworden. Sinds vorig week woensdag is de temperatuur in het zuidoosten 28-31 graden. Nu is het voor de derde keer tropisch warm en daarmee is meteen sprake van een regionale hittegolf van acht dagen. In het zuidoosten blijft het nog lang zomers waardoor de hittegolf in totaal bijna drie weken kan duren!

In Arcen werd het afgelopen zaterdag al een keer tropisch warm en gisteren werd het 30,8 graden. Vanmiddag werd op dit Limburgse station om 15:00 uur opnieuw 30 graden bereikt. Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is. Omdat de temperatuur al sinds vorige week woensdag al boven 25 graden ligt hebben meteen een hittegolf van acht dagen.

In Noord-Limburg werd vandaag voor de derde dag een tropische temperatuur van tenminste 30,0 graden gemeten. In de kustgebieden was het beduidend kouder met amper 18 graden op Vlieland.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog en zijn er naast zonnige perioden ook wolkenvelden. In Zuid-Limburg is kans op een lokale onweersbui. Komende dagen blijft het droog en vanaf vrijdag hebben we opnieuw vrij zonnig zomerweer. Regio zuid heeft volgende week zomervakantie en daarbij kunnen we in Brabant en Limburg temperaturen van 25 tot 28 graden verwachten. Aan de Zeeuwse wateren is het door zeewind minder warm met 20-24 graden.

De hittegolf stopt zodra de middagtemperatuur beneden 25 graden daalt. Volgens de huidige verwachting kan de regionale hittegolf zo’n 19 dagen duren in Noord-Limburg. Van een officiële hittegolf is geen sprake. In De Bilt is het de afgelopen tijd maximaal 27,9 graden geworden.

Langste regionale hittegolven

De zomer van 1947 telde in het oosten vier hittegolven en in het zuiden vijf hittegolven. Op weerstation Winterswijk, in de Achterhoek, kwam het van 15 juli tot en met 4 augustus tot een hittegolf van 21 dagen. Zes dagen later startte de volgende hittegolf die 20 dagen duurde. In het oosten was dit de warmste zomer ooit gemeten.

Het record van de langste regionale hittegolf is nog een dag langer. In het Limburgse Arcen kwam het tussen 10 juli en 31 juli 1994 tot een hittegolf van 22 dagen! Dit record werd in juli 2006 bijna verbroken op het Limburgse weerstation. Tussen 29 juni en 13 juli kwam het tot een hittegolf van 15 dagen. Na een onderbreking van één dag startte een nieuwe hittegolf die 16 dagen duurde. Als de temperatuur op 14 juli boven 24,9 graden was gebleven, was sprake geweest van een recordlange hittegolf van 32 dagen!

De langste officiële hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en vond plaats tussen 29 juli en 15 augustus 1975.


Slim om toch eens aan zonnepanelen te denken! Gelukkig kan je nu goedkoper bij Mobisun terecht dankzij deze exclusieve kortingscodes en aanbiedingen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Er werd al een tijd over gespeculeerd, maar nu is hij er echt: de eerste regionale hittegolf van 2018! Vanmiddag […] Lees meer

Er werd al een tijd over gespeculeerd, maar nu is hij er echt: de eerste regionale hittegolf van 2018! Vanmiddag […] Lees meer