Winterse week begonnen

Het vriest in het zuiden en oosten van het land en daarmee is de koude winterperiode van start. In Deelen (bij Arnhem) was het tot dusver met -1,0 graden het koudst. Lokaal valt, net als gisterenavond, een beetje (natte) sneeuw. Komende dagen blijft het droog. De nachten worden steeds kouder met dinsdag tot en met donderdag minima van -3 tot -8. Wie wil schaatsen moet elke kans benutten. Volgend weekend wordt het waarschijnlijk minder koud.

Vandaag zijn er veel wolkenvelden met zo nu en dan wat zon. In de kustprovincies is kans op een winterse bui en in het oosten valt soms wat (natte) sneeuw. Het wordt 2 tot 5 graden. In het (zuid)westen blijft het overwegend droog.

Komende nacht komt het op veel plaatsen tot een graadje vorst. Doordat er veel bewolking is komt het waarschijnlijk nog niet tot matige vorst. Daarvoor moet de temperatuur beneden -5 graden dalen.

Maandag zijn er vrij veel wolkenvelden waardoor de temperatuur in de ochtend een tijdje rond of net onder 0 graden blijft hangen. De wolkenvelden lossen geleidelijk op en dan stijgt de temperatuur naar 1-3 graden. Op plaatsen waar het bewolkt blijft komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt.

Vanaf woensdag schaatsen op opgespoten ijsbanen

Dinsdag tot en met donderdag is het vrij zonnig en koud winterweer. In de nacht vriest het 3 tot 8 graden en aan de grond daalt de temperatuur lokaal onder -10 graden. In deze dagen wordt geleidelijk ijs gevormd. Op banen waar telkens een dun laagje water wordt opgeschoten kan vanaf woensdag of donderdag geschaatst worden. Regionaal kunnen ook wolkenvelden voorkomen die overdag oplossen. Onder de bewolking kan het blijven vriezen, waardoor kans is op een regionale ijsdag.

Donderdagavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en stijgt de kans op een beetje neerslag. In het westen kan wat regen vallen en in het binnenland valt dan (smeltende) sneeuw. Ook vrijdag is er kans op winterse neerslag, maar er zijn ook perioden met zon. Het is nog vrij koud met in de ochtend vorst en in de middag enkele graden dooi. Naar verwachting is het ijs op ondergelopen weilanden dan dik genoeg om op te schaatsen.

In het weekend stijgt de temperatuur geleidelijk. Vooral in het oosten kan het ’s nachts nog wel vriezen, maar in het westen blijft de temperatuur bij een zuidwestenwind boven nul. De middagtemperatuur stijgt geleidelijk naar 3 tot 6 graden en dat doet het ijs geen goed. Daarbij is het (licht) wisselvallig met kans op regen en in het oosten af en toe sneeuw.

Archieffoto Ab Donker: de vorst is “weer” in het land

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
5 februari 2018

Koude carnaval verwacht

Het vriest in het zuiden en oosten van het land en daarmee is de koude winterperiode van start. In Deelen […] Lees meer

Het vriest in het zuiden en oosten van het land en daarmee is de koude winterperiode van start. In Deelen […] Lees meer