Extreem weer treft ontwikkelingslanden het hardst

Storm, stortregens, hitte en droogte hebben in de afgelopen twintig jaar vooral ontwikkelingslanden getroffen. Van de tien landen die in 2017 de meeste schade opliepen door extreem weer, zijn er acht een ontwikkelingsland. Dat staat in de Klimaatrisico-index die dinsdag tijdens de klimaattop in Katowice (Polen) bekend is gemaakt.

Puerto Rico, Honduras en Myanmar staan bovenaan, gevolgd door Haïti, de Filipijnen, Nicaragua, Bangladesh, Pakistan, Vietnam en de Dominicaanse Republiek. Op de lijst van landen die risico lopen staat Duitsland op plaats 25, terwijl buurlanden Zwitserland (plek 41) en Oostenrijk (51) minder risico lopen. “Door de recordwarmte en -droogte van dit jaar, moeten we er rekening mee houden dat Europese landen in de volgende index hoger op de risicolijst komen”, stelt de Duitse milieuorganisatie Germanwatch.

Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek werden in de herfst van 2017 verwoest door de orkaan Maria. Met bijna 3000 doden trof die Puerto Rico zo zwaar, dat het land met stip steeg in de index. De klimaatrisico-index wordt opgesteld door herverzekeraars en het IMF.

Foto: EPA

Tags:

Planetenliefhebbers hebben geluk deze maand. Venus en Mars zijn namelijk de hele maand december zichtbaar. Zijn de planeten ook vandaag te zien? Lees meer

Of het deze winter vaak zal sneeuw is afwachten, maar de kans op sneeuw is door het opwarmend klimaat beduidend kleiner geworden dan halverwege vorige eeuw. Lees meer