Code rood vanwege sneeuwval in Oostenrijk

Wintersporters die dit weekend vanuit Oostenrijk en het zuiden van Duitsland terugkeren naar Nederland moeten rekening houden met moeilijke rijomstandigheden omdat ze waarschijnlijk te maken krijgen met langdurige sneeuwval. Vooral in de centrale delen van Oostenrijk kan in totaal 70-100 cm sneeuw vallen en daar is tot en met maandagochtend code rood van kracht.

Vanwege het einde van de kerstvakantie keren veel wintersporters dit weekend terug naar huis. Vooral in Noord-Tirol, Salzburg, Neder-Oostenrijk en Stiermarken valt de komende dagen veel sneeuw. Vanmiddag kan het al wat sneeuwen, maar vanavond en komende nacht neemt de sneeuwval toe. Op veel plaatsen kan 15-25 cm sneeuw vallen. Door de wind kan de sneeuw op sommige plaatsen ophopen. In het westen van Tirol en in Vorarlberg valt de sneeuwval mee.

Aanhoudende sneeuwval

Voor terugkerende wintersporters heeft het geen zin om hun terugreis uit te stellen. Zaterdagmiddag neemt de sneeuwval verder toe en is de kans op oponthoud door de winterse omstandigheden nog groter. De sneeuwval breidt dan uit naar Vorarlberg. Vooral hoger in de bergen is kans op lawines. Zondag neemt later in de middag en in de avond de sneeuwval af, maar echt droog wordt het niet. In totaal kan tot en met zondagavond 70 tot 100 centimeter sneeuw vallen.

Code Rood

Vanwege de kans op gevaarlijke situaties door de sneeuwval, heeft de Oostenrijkse meteorologische dienst code rood afgegeven. Tot en met maandagochtend de allerhoogste waarschuwing van kracht in het oosten van Tirol, het noorden van Salzburg, het zuiden van Opper-Oostenrijk en in het noordwesten van Stiermarken.

De Oostenrijkse zusterclub van de ANWB, de ÖAMTC, verwacht zaterdag al vroeg overbelaste wegen door verkeer vanuit de skigebieden tussen Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Een van de grootste knelpunten is rond Salzburg, waar dit weekend 20.000 bezoekers worden verwacht bij een skispringwedstrijd zondag in Bischofshofen.

Foto: EPA


Beter een nachtje op hotel om de drukte te vermijden? Bij Hilton profiteer je nu van extra voordeel dankzij deze exclusieve aanbiedingen en kortingscodes!

Tags:

Twee Nederlandse wintersporters hadden donderdagavond pech en geluk. Ze zaten vast in de sneeuw en wisten het Zwitserse alarmnummer niet meer. Lees meer

Thailand maakt zich op voor een zware tropische storm die op de toeristische oostkust afkoerst. Tienduizenden mensen hebben een veilig heenkomen gezocht. Lees meer