Meteorologische herfst begint zaterdag

Voor weerkundigen begint zaterdag 1 september de herfst al en die eindigt alweer op 30 november. De astronomische herfst begint op 23 september. Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel wordt echter voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste. Dit jaar start de meteorologische herfst bijzonder fraai.

Wintertijd

De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd van het jaar nog prima nazomerweer kan zijn. Het is overigens waarschijnlijk dat de wintertijd dit jaar voor de laatste keer ingaat. De Europese Unie wil voortaan alleen de zomertijd hanteren. Veel Europeanen zijn dat tweejaarlijkse geschuif met tijd zat.


Profiteer nu van voordelige zonnepanelen bij Mobisun dankzij onze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De meteorologische herfst is lokaal begonnen met vorst aan de grond. De eerste vorst aan de grond dient zich bijzonder vroeg aan. Lees meer

31 augustus 2018

Warmste augustus sinds 2004

Augustus was met 18,7 graden tegen 17,5 normaal de op 7 na warmste augustusmaand. Het kwam voor het eerst sinds 2004 tot een officiële augustushittegolf. Lees meer