Meteorologische herfst begint zondag

Voor weerkundigen begint zondag 1 september de herfst al en die eindigt alweer op 30 november. De astronomische herfst begint op 23 september. Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel wordt echter voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Wintertijd

De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd van het jaar nog prima nazomerweer kan zijn. Het is overigens waarschijnlijk dat de wintertijd dit jaar voor de laatste keer ingaat. De Europese Unie wil voortaan alleen de zomertijd hanteren. Veel Europeanen zijn dat tweejaarlijkse geschuif met tijd zat.


Profiteer nu van voordelige zonnepanelen bij Mobisun dankzij onze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het is weer voorbij die mooie zomer. Of toch niet? In september kan het weer alle kanten op, maar of dat dit jaar ook zo is lees je hier. Lees meer

Duitse bossen in nood door droogte

De Duitse bossen zijn in nood. Door de droogte van vorig jaar zijn veel bomen verzwakt en maken de bomen kwetsbaar voor plagen. Lees meer