Leger gaat bosbranden Siberië ter grootte van België bestrijden

Vuur en rook bij een natuurbrand

De noodtoestand is uitgeroepen in Siberië vanwege de gigantische bosbranden in het gebied, waardoor het Russische leger nu de brandweer gaat helpen met het blussen. Een gebied zo groot als België staat in brand. In Krasnojarsk worden tien blusvliegtuigen en tien blushelikopters ingezet. Door de opwarming van het klimaat neemt het aantal natuurbranden in de regio sterk toe. Naar schatting zijn de branden die nu woeden de ergste in 10.000 jaar.

Poetin besloot woensdag in te grijpen nadat meer dan 800.000 mensen in Siberië een petitie hadden getekend om de brand te blussen. Een man uit de stad Tomsk, op 700 kilometer van de brandhaard in Krasnojarsk en Irkoetsk, was de petitie gestart, omdat hij al een maand last heeft van de rook.

Satellietbeeld van de rook in Siberië

Enorme rookpluim van de branden in Siberië. De breedte van de afbeelding komt overeen met 2000 km. Bron: NASA

Grote toendrabossen worden vernietigd door de brand en in bergketens ontdooit de grond die normaal altijd bevroren is. Door het smelten van deze bevroren grond, ook wel permafrost geheten, komt veel methaan vrij. Dit gas heeft een veel krachtigere broeikaswerking dan CO2, waardoor de opwarming van het klimaat nog verder wordt versterkt.

Foto: EPA

Tags:

In het zuid-Europa blijft het warm en zonnig, ideaal voor vakantiegangers. In de rest van Europa is het wisselvallig zomerweer. Lees meer

Maandverwachting augustus 2019 warmer dan normaal

Na de extreme hitte van afgelopen week rijst de vraag: wat brengt augustus. In deze vooruitblik schetsen we de maandverwachting voor augustus. Lees meer