31 juli begon nog nooit zo koud

Sinds het begin van de metingen in 1901 begon 31 juli niet eerder zo koud als vandaag. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur rond 5.50 uur uit op 5,1 graden. Genoeg om het minimumtemperatuurrecord van het landelijk hoofdstation uit 1961 te “verpulveren”, toen werd het 5,9 graden. In het binnenland werd het nog kouder met in Deelen (Veluwe) 4,0 graden. Aan de grond vroor het daar bijna met een 10 cm temperatuur van slechts +1,2 graden! Voor veel campinggasten iets waar de kampeeruitrusting niet op is gemaakt.

Een record was de temperatuur op klomphoogte niet, want in 1981 werd het in het Drentse Eelde nog net iets kouder met 0,6 graden. Tot nachtvorst is het in de periode 20 juli – 21 augustus nog nooit gekomen.

Aan de kust bleef het vannacht het “warmst”, met uitzondering van Terschelling werd het in de kustgebieden niet kouder dan 10 graden. Hoek van Holland kwam zelfs niet lager uit dan 12,2 graden. De warme lucht van zee zorgde ervoor dat het hier niet verder afkoelde.

Voorbode prachtig weekend

De steenkoude en heldere nacht is een voorbode voor een prachtig juliweekend. Vandaag is een opmars met flinke zonnige periodes, het wordt 17 tot 20 graden. In het noordoosten komt nog vrij veel bewolking voor en is een licht buitje niet onmogelijk.

Morgen schijnt de zon veelvuldig. Sluierbewolking en een paar stapelwolken in het binnenland kunnen de zon ’s middags wat hinderen. De temperatuur ligt eindelijk weer op een normaal niveau voor hartje zomer. Het wordt 21 graden in het noordwesten tot lokaal 25 in het zuidoosten. De wind is variabel van richting en zwak tot hooguit matig van kracht.

Zondag is het vrij zonnig en wordt het op veel plaatsen zomers warm. De maxima komen in het binnenland uit op 25-27 graden. In de kustprovincies wordt het 22-24 graden.

Maandag tropisch

Maandag bereiken we een nieuw thermisch hoogtepunt. Het wordt waarschijnlijk de vijfde landelijke tropische dag van de zomer! Het wordt op grote schaal 30-33 graden. Ook in de kustgebieden is het warm met 26-30 graden. Het is daarbij zeer zonnig, maar in de avond stijgt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
1 augustus 2015

Schollenpop

1 augustus 2015 Scheveningen Door: Jaco van Wezel Geef een reactie via Facebook Lees meer

31 juli 2015

Nature One

31 juli  – 2 augustus 2015 Mülheim-Kärlich (Duitsland) Door: Jaco van Wezel Geef een reactie via Facebook Lees meer