Grote sterrenregen op komst

Bij goed weer begint 2019 met veel vallende sterren. Op vrijdagochtend zijn er, onder ideale omstandigheden, tot zo’n 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo’n twee per minuut. De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, aldus sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen en hemel.waarnemen.com.

Wie de vallende sterren wil zien, kan het beste vrijdagochtend rond 6.30 uur naar het oosten kijken, bij voorkeur vanaf een donkere plek. De zon en de maan storen vroeg in de ochtend niet. De omstandigheden zijn uitzonderlijk gunstig: de hemel is vrijdagochtend vroeg nog goed donker en de meteorenzwerm staat hoog aan de hemel.

Regionaal komen wolkenvelden voor, maar zal het in andere gebieden breed opklaren. Waar dat precies zal zijn, valt nog niet te zeggen. Wel is het raadzaam om een warme winterjas aan te trekken: in het binnenland kan het vrijdagochtend vriezen.

Lichtspoor

De meteoren heten de Boötiden. De lichtflitsen zijn lang, blauwachtig en zwak. De Boötiden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes). In werkelijkheid zijn het minieme deeltjes stof en gruis. Die komen waarschijnlijk van een planetoïde. Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.

Later in de maand, op 21 januari, is er een totale maansverduistering.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Een storm begin dit jaar leverde de meeste vertraging op voor vliegtuigpassagiers. Dat blijkt uit cijfers van claimorganisatie EUclaim. Lees meer

Dit jaar was een goed jaar voor mensen met zonnepanelen. Maar niet alleen de vele zonneschijn zorgde voor een hogere zonne-energieproductie. Lees meer