Koudste septembernacht in 47 jaar

De vorst is weer in het land en dat laat zich merken! Afgelopen nacht daalde de temperatuur op weerstation Twenthe (nabij Enschede) naar -1,5 graden. Daarmee was het in september sinds 1971 niet zo koud. Dat jaar noteerden de inmiddels opgeheven weerstations Soesterberg en Winterswijk op 16 september minimumtemperaturen van respectievelijk -2,2 en -2,4 graden. Ook gisteren kwam het in Nederland regionaal tot vorst op neushoogte. Twenthe noteerde 0,8 graden vorst en daarmee was de eerste lokale vorstdag van het najaar een feit.

Ook op andere plaatsen in het oosten en zuiden kwam het tot vorst. In Hupsel (Achterhoek) en Woensdrecht (Brabant) daalde de temperatuur naar -0,8 graden en in Eindhoven werd het -0,9 graden. Op de Brabantse weerstations Volkel en Gilze-Rijen werd het respectievelijk -0,3 en -0,4 graden. In Ell (Midden-Limburg) werd het -0,5 en Herwijnen (Rivierengebied) kwam tot -0,3 graden. In De Bilt kwam het met -0,1 graad nipt tot de eerste officiële vorst van deze herfst. Ook op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug werd lokaal vorst gemeten.

Minimumtemperatuur 30 september 2018.

De koudste septembernacht sinds het begin van de metingen vond plaats in 1965. Op 20 september van dat jaar kwam de minimumtemperatuur op vliegbasis Twenthe uit op -3,5 graden. Op 30 september 1928 vroor het in Wijster (Drenthe) 2,6 graden. Ook op 28 september 1939 was het kouder dan vandaag met -2,5 graden in Winterswijk.

Minder koude nachten

Na het opkomen van de zon is de nachtvorst van vandaag alweer snel verdwenen. Vanmiddag is het prima najaarsweer met een mix van zon en stapelwolken. Ook trekken enkele sluierwolken over het land. In het noorden en noordwesten is kans op een enkele bui. In de loop van de middag neemt ook in de rest van de noordwestelijke helft de kans op een bui toe. In de zuidoostelijke helft blijft het tot de avond droog. De maxima komen uit op 15-18 graden.

Vanavond en komende nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er trekken enkele buien over het land. De meeste buien vallen in de kustprovincies. De minimumtemperatuur komt uit op 3-7 graden in het binnenland en 8-10 graden in de kustgebieden. Daarmee is het een stuk minder fris dan de voorgaande nachten. Ook de nachten daarna blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt.

Foto: Ben Saanen

Tags:

Regionaal kwam het al tot vorst, maar afgelopen nacht ging ook De Bilt voor de bijl. Op het hoofdstation vroor het voor het eerst dit najaar op neushoogte. Lees meer

Tropische storm Zorba heeft ‘landfall’ gemaakt in het westen van Griekenland. Er valt bijzonder veel regen met wateroverlast tot gevolg. Lees meer