Vallende sterren vannacht goed zichtbaar

Vannacht zijn de condities om vallende sterren te zien gunstig. Er dringen circa 23 meteoroïden per uur de dampkring binnen en daarbij verloopt het grootste deel van de nacht helder. Vooral in de kustprovincies is het soms even bewolkt, doordat een bui passeert. Wie naar buiten gaat om te kijken moet rekening houden met minima rond 15 graden in het westen en rond 12 in het binnenland.

Wie er afgelopen donderdag op vrijdag nog niet in geslaagd is om een vallende ster te spotten kan komende nacht een nieuwe poging doen. De opklaringen zijn deze nacht talrijker en breder, dus de kans om een vallende ster te zien is groter.

Desondanks blijft het een kwestie van geluk en geduld om precies op het juiste moment naar dat deel van de hemel te kijken waar een vallende ster te zien is. Het beste kijkmoment is komende nacht tussen 2 en 4 uur. De maan gaat iets voor 1 uur onder, waardoor het in het buitengebied ver weg van steden donker genoeg is om de vallende sterren goed te kunnen zien. De meeste vallende sterren zullen te zien zijn aan de noordoostelijke hemel.

Komende week wordt de maan steeds ‘voller’ en gaat ze later onder. Hierdoor worden de condities minder gunstig om vallende sterren te zien en verschuift het moment steeds meer naar het einde van de nacht. Daarnaast neemt het aantal meteoroïden dat de dampkring binnendringt af. Op 8 augustus is het volle maan en verspreidt de maan de hele nacht verstorend licht. Er zijn dan slechts vier vallende sterren per uur te zien.

Wat is een vallende ster eigenlijk?

Hoewel de naam ‘vallende ster’ anders doet vermoeden komen (gelukkig) geen sterren op ons af. Het gaat om meteoroïden; ruimtepuin dat is afgebrokkeld van een komeet. Wanneer een meteoroïde de dampkring binnendringt verbranden ze met als gevolg een met het blote oog waarneembaar lichtspoor. Dit wordt een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Het lichtspoor van een meteoroïde wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de vallende ster wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Meteorenzwermen

De aarde beweegt zich jaarlijks door verschillende zwermen van meteoroïden. Momenteel gaat om een combinatie van de Aquaridenzwerm, de Cassiopeiïden en de Capriocorniden. Daarnaast komen ook nog ‘losse’ meteoroïden voor.

In augustus krijgen we te maken met de Perseïden. Op 13 augustus is het hoogtepunt met ongeveer 44 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en het feit dat veel mensen vakantie hebben.

Doordat de maan 13 augustus rond middernacht op komt ligt het beste kijkmoment dan aan het einde van de avond, wanneer het donker genoeg is om de vallende sterren waar te nemen en de maan nog geen verstorend licht verspreidt.

Bron astronomie: hemel.waarnemen.com

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906 was juli in Noord-Drenthe niet eerder zo nat. Op weerstation Eelde viel …
Lees meer...

 

Wie op vakantie gaat naar Duitsland moet de weer- en nieuwsberichten goed in de gaten houden. Extreem grote regenhoeveelheden veroorzaken …
Lees meer...