Juli niet eerder zo nat in het noordoosten

Sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906 was juli in Noord-Drenthe niet eerder zo nat. Op weerstation Eelde viel tussen 1 en 30 juli maar liefst 181 mm en daarmee is het regenrecord nu al verbroken. Het record stond op naam van 1988 met 160 mm. In het Groningse Froombosch is 211 mm gevallen en in Sappemeer 219 mm , waarvan 42 mm gisteravond. De maandsom kan vandaag nog verder oplopen door nieuwe buien vanmiddag. Juni was ook al nat en tot nu toe was de zomer in Eelde niet eerder zo nat.

Juli 2017 grossiert in plensbuien. De maand begon in het zuidwesten nog met een enorm neerslagtekort van 200-240 mm. Toch kwam het regionaal al tot felle onweersbuien en in de loop van de maand werd het steeds natter. Uiteindelijk viel in delen van Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Brabant, Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en in de Achterhoek 140 tot 180 mm! In het Groningse Froombosch viel zelfs 211 mm en in Sappemeer 219 mm, bijna 3 keer de maandsom! Van Froombosch en Sappemeer zijn geen records beschikbaar. Het neerslagbeeld is grillig, over een korte afstand zijn soms grote verschillen te vinden.

Vanaf eind juni vaak wolkbreuken in het noordoosten

In Friesland, Zuidwest-Drenthe, de kop van Overijssel en in het noordoosten van Drenthe en het zuiden van Groningen viel in juni al op grote schaal meer dan 100 mm. In Hijum (Friesland) viel zelfs 143 mm, in Diever (Drenthe) 137 mm en in Giethoorn (Overijssel) 138 mm. Dat is een dubbele maandsom!

In juli werd het nog natter. Op 10 juli viel in delen van Drenthe en Groningen ruim 40 mm uit zware plensbuien. Op 19 juli ontstonden stevige regen- en onweersbuien met hagel. Opnieuw viel in beide provincies lokaal 30-40 mm, maar er waren ook veel plaatsen die het droog hielden.

Een dag later viel in Groningen en Drenthe opnieuw regionaal 30 mm en twee dagen later was het raak in Oost-Groningen met ruim 30 mm.

Vrijdag viel in het Groningse Roodeschool 22 mm in korte tijd en gisteravond viel in Zuid-Groningen en Friesland en Noord-Drenthe 30-45 mm. In Noordbroek (Groningen) viel zelfs 57 mm en in Assen 50 mm. Daardoor kon de maandsom van juli oplopen naar recordwaarden.

Normaal valt in juli circa 80 mm in Groningen en Friesland en 90 in Drenthe.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Juli was een bijzonder natte zomermaand. Na een zomerse start werd het geleidelijk steeds natter en koeler. Gemiddeld over het …
Lees meer...

 

Vannacht zijn de condities om vallende sterren te zien gunstig. Er dringen circa 23 meteoroïden per uur de dampkring binnen …
Lees meer...