Eerste officiële warme dag een feit

In De Bilt steeg de temperatuur om 13:20 uur naar 20,0 graden. Daarmee beleven we de eerste officiële warme dag van 2017. Het warmst werd het tot dusver in Eindhoven met een maximumtemperatuur van 21,9 graden. Komende uren loopt de temperatuur nog verder op. Het wordt mogelijk de warmste 30 maart ooit gemeten.

Normaal gesproken vindt de eerste officiële warme dag van het jaar in De Bilt half april plaats. Dit jaar noteren we hem dus ruim een halve maand eerder dan normaal. Vorig jaar beleefden we op 3 april de eerste officiële warme dag van het jaar.

De vroegste officiële warme dag in De Bilt staat op naam van 17 maart 1961 en 17 maart 1990. In 1983 konden we pas recordlaat, op 31 mei, de eerste officiële warme dag noteren.

Eindhoven en Arcen beleefden afgelopen dinsdag om 14:30 uur al de primeur om als eerste dit jaar de 20-gradengrens te passeren. In het zuiden is het gebruikelijk dat de eerste warme dag zich eind maart of begin april aandient.

Kans op warmste 30 maart

Komende uren wordt het steeds zonniger en stroomt met een matige zuidelijke wind nog wat warmere lucht het land binnen. Hierdoor loopt de temperatuur verder op en is er kans op warmterecords. Het kan de warmste 30 maart ooit gemeten worden. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan de 21,3 graden die in 1911 werd gemeten. Het dagrecord over alle weerstations staat op 23,4 graden gemeten in Arcen in 1998. Beide records zijn vandaag binnen handbereik, maar of ze daadwerkelijk gebroken worden is afwachten.

Ook morgen kans op warmterecords

Morgen wordt het op grote schaal een warme dag met maxima van 20-22 graden. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het lokaal 23 graden worden. Alleen in het Waddengebied en op de stranden blijft de temperatuur met 16-20 graden iets achter. Mogelijk wordt het dagrecord in De Bilt gebroken. Het moet dan warmer worden dan de 20,4 graden die op 31 maart 2014 werd gemeten.

Ook de hoogste temperatuur ooit gemeten op 31 maart in heel Nederland is in het geding. Nooit werd het in ons land op 31 maart warmer dan 22,7 graden (Gilze-Rijen 2014), maar daar zou nu verandering in kunnen komen.

Het is morgen vooral in het oosten vrij zonnig, over het westen trekken geregeld wolkenvelden. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en in Zeeland en Zuid-Holland is tweede helft van de middag kans op enkele zomerse (onweers)buien. Tegen de avond kan dat op meer plaatsen gebeuren.

Weekenddip – daarna weer prima lenteweer

In het weekend is het minder warm. Zaterdag wordt het 14-18 graden, is er meer bewolking en kan af en toe een bui vallen. Zondag is het overwegend droog en een stuk zonniger. Het is dan met 12 graden aan zee tot 17 in het binnenland nog net iets minder warm.

Na het weekend is de kans op regen klein en zien we de zon regelmatig. De temperatuur ligt met 12-15 graden aan zee en lokaal 18 in het zuiden ruim boven normaal. Gebruikelijk is het begin april in de kustgebieden 10 à 11 graden en in het binnenland 12 à 13. Kortom: na het weekend is het weer prima lenteweer!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In De Bilt steeg de temperatuur om 16:40 uur naar 21,4 graden. Daarmee is het officieel de warmste 30 maart […] Lees meer

29 maart 2017

Vrijdag rokjesdag

Komende dagen wordt het op grote schaal 20-23 graden! Donderdag beginnen we nog met veel bewolking en vooral in het noorden […] Lees meer