Extreem weer wereldwijd bij jaarwisseling

Regen, hitte, sneeuwstormen en overstromingen. In landen als Australië, Amerika, India en de Filipijnen wordt het jaar afgesloten met extreme weersomstandigheden. In VS valt regionaal flink wat sneeuw, onder meer Nebraska en Minnesota. In zuidelijke staten als Louisiana en Mississippi viel dan juist weer zoveel regen dat de Mississippi buiten haar oevers trad.

De oostkust van Australië zucht onder een hittegolf. In Sydney loopt de temperatuur op naar 36-40 graden. Lokaal is het zelfs ruim 40 graden, zo’n 15 graden warmer dan normaal. De hittegolf begon met kerst en kan nog weken aanhouden.

Zware sneeuwval in India

In India redde het leger meer dan 2500 mensen die vastzaten op een weg in de provincie Sikkim, in het noordoosten van het land. De bergweg was door de sneeuw onbegaanbaar geworden. De sneeuw is inmiddels alweer weg en komende dagen is het 20 graden.

Veel regen

In de oostelijke Filipijnen zijn door aardverschuivingen en overstromingen na hevige regenval zeker twintig mensen om het leven gekomen. Ook zijn meer dan 5000 mensen in zes provincies dakloos geraakt, meldden de autoriteiten zondag.

In de getroffen gebieden wordt verder gezocht naar vermiste personen. Komende dagen blijft het in de oostelijke en centrale regio’s stevig regenen. Zo valt in Tuguegarao, op het noordelijke eiland Luzon, tot en met woensdag 200 mm. Daarna wordt het overwegend droog.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Dit jaar was een goed jaar voor mensen met zonnepanelen. Maar niet alleen de vele zonneschijn zorgde voor een hogere zonne-energieproductie. Lees meer

De jaarwisseling verloopt droog met flink wat nevel en lokaal mist. Op Nieuwjaarsdag, tijdens de nieuwjaarsduik staat er een frisse wind. Lees meer