Recordwarme Oudejaarsdag op komst!

Oudejaarsdag verloopt recordwarm met 11 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en ruim 14 in het zuiden. Het officiële warmterecord voor De Bilt staat nu nog op naam van 2006, toen werd het 12,3 graden. In Woensdrecht werd het toen 13,3 graden. Daarbij is het nat en onstuimig. Ook tijdens de jaarwisseling is de kans op regen groot. Met wat geluk zien we op Nieuwjaarsdag tussen de buien door de zon. Tijdens de nieuwjaarsduik ligt de gevoelstemperatuur tussen 2 en 6 graden.

Aangenaam is het niet tijdens Oud en Nieuw. Vooral in het zuiden, midden en oosten kan het overdag langdurig regenen. Slecht nieuws dus voor de mensen in het oosten die zondag willen carbidschieten.

De zon is daarbij niet te zien en er staat veel wind. Zondagochtend waait het matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden trekt de zuidwestenwind aan naar windkracht 6 of 7 en op de Wadden kan het zelfs stormachtig waaien, 8 Bft. Hierdoor voelt het veel minder zacht aan, de gevoelstemperatuur ligt rond 7 graden. In de loop van de middag neemt de wind wat af.

*Het warmterecord van Vlissingen staat op naam van 1920. In 2006 werd het daar 12,4 graden. Al deze KNMI-weerstations meten ruim 100 jaar.

 Jaarwisseling verloopt nat en winderig

Tijdens de jaarwisseling trekken buien over het land. De kans op regen tijdens het vuurwerk afsteken is circa 60% in de kustprovincies en 75% in het oosten. In het hele land staat een stevige zuidwestenwind. Aan zee kan het zelfs hard waaien, 7 Bft. Met 8-10 graden is het zeer zacht, maar de gevoelstemperatuur ligt een stuk lager. Een normale januarinacht heeft temperaturen tussen -1 en +2 graden.

Wij raden aan om zeker in de kustprovincies vuurpijlen niet in lege flessen te stoppen, maar in flessen met water of zand. De flessen waaien daardoor niet om, wat de veiligheid vergroot. De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Een zonnetje tijdens de nieuwjaarsduik?

Ook op Nieuwjaarsdag trekken buien over het land, maar tussendoor schijnt soms de zon. Met maxima rond 9 graden tegen 4-6 normaal is het nog steeds zacht. Aan zee staat daarbij een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft. Deelnemers aan één van de nieuwjaarsduiken moeten rekening houden met gevoelstemperaturen rond 6 graden in het oosten en 2 op de stranden. Het zeewater van de Noordzee heeft een normale temperatuur met 5-7 graden. Tijdens de nieuwjaarsduik van 2016 was het water recordwarm met 10 graden! Koud was het water voor het laatst tijdens de duik in 2011: amper 4 graden!

Zesde warmterecord van 2017

Op de valreep kunnen we morgen het zesde officiële warmterecord van 2017 noteren in De Bilt. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Het laatste kouderecord (qua maximumtemperatuur in De Bilt) dateert van 16 september. Recordwarm was het ook al op 30 en 31 maart, 17 en 27 mei en 16 oktober.

Vandaag wordt het ook al behoorlijk zacht met maxima tussen 9 graden in Groningen, 12 in Utrecht en lokaal 14 in Zeeuws-Vlaanderen. Het officiële dagrecord voor De Bilt (13,0 graden in 1925) lijkt er dan ook niet aan te gaan. Als we kijken naar alle KNMI weerstations in Nederland dan staat het record op naam van Vlissingen. In 1920 werd het maar liefst 13,5 graden. Dat record wordt vandaag mogelijk aangescherpt.


En voor je last-minute cadeautjes kan je nu profiteren van onze unieke Pandora aanbiedingen voor de mooiste juwelen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In De Bilt was het vanmiddag 12,2 graden en daarmee is het de zachtste 30 december sinds 1925. Die dag […] Lees meer

Met 4,8 graden tegen 3,7 normaal is december 2017 een zachte maand. Na 2010 verliep elke december zacht. Naast zacht […] Lees meer