Stookalert RIVM: steek je kachel vanavond niet aan

stookalert slechte weersomstandigheden om hout in je kachel te stoken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zaterdag een zogenoemd stookalert afgegeven. Het gezondheidsinstituut raadt mensen in de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland af hout te stoken. Zo kunnen ze gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Het stookalert geldt tot tenminste zondagochtend.

De weersomstandigheden zijn zeer ongunstig voor het stoken van hout. Er staat weinig wind en het wordt op veel plaatsen mistig. De rook blijft daardoor hangen en roetdeeltjes hechten zich aan mistdruppeltjes. De rook is ongezond, omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met zondag ongunstig. Maandag draait de wind naar het noordwesten en gaat het krachtiger waaien. Daardoor wordt schone lucht aangevoerd en verspreidt de rook zich meer. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Lees ook: Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid

Foto: ANP XTRA

Tags:
waarschuwing voor dichte mist fietsers in de mist

Regionaal is dichte mist ontstaan met minder dan 200 meter zicht. Hier lees je waar het zicht het slechtst is en hoe lang de dichte mist blijft hangen. Lees meer

hout stoken slecht voor gezondheid

Een haardvuur in de winter is heerlijk. Maar wist je dat hout stoken slecht is voor je gezondheid? Lees hier waarom en bij welk weer houtrook slecht is. Lees meer