2018 ook in Nederland bij top warmste jaren

Wereldwijd lijkt 2018 het vierde warmste jaar te worden, met een temperatuur bijna een graad boven de normale waarde. Ook in Nederland was het dit jaar historisch warm. De kans is groot dat het afgelopen jaar de top-5 warmste jaren haalt.

Vooralsnog geldt 2014 met gemiddeld 11,7 graden als warmste ooit in Nederland gemeten. Verloopt december dit jaar ‘normaal’, dan eindigt 2018 op gemiddeld 11,2 graden. Dat betekent een gedeelde derde plek. De eerste decemberdagen verlopen zeer zacht: op zondag en maandag is er kans op warmterecords.

Doordat december zo warm start en de veertiendaagse weersverwachting geen signalen voor winterweer toont is de kans groot dat we opnieuw een zachte maand zullen beleven. Als de tweede helft van december geen bijzondere kou laat zien komt de jaargemiddelde temperatuur uit op 11,3 of 11,4 graden.

Gemiddelde jaartemperatuur sinds 1706. Voor 2018 is uitgegaan van een decembertemperatuur die normaal tot 2 graden boven normaal uitkomt.

Negen jaren uit top-10 zijn zeer recent

De twintig warmste jaren zijn in de laatste 22 jaar gemeten, maakte het WMO donderdag bekend. Eenzelfde trend is in Nederland zichtbaar: negen van de tien warmste jaren zijn na 1999 gemeten. Het enige andere jaar in de lijst is 1990 op plek 8. Dat toont de klimaatverandering.

El Niño

Het jaar 2019 zou ook wel eens warm kunnen gaan uitpakken. Momenteel ontwikkelt zich een El Niño, waardoor de temperatuur wereldwijd meestal hoger uitvalt. Voor Nederland zijn we sterk afhankelijk van de windrichtingen. Maar ook koude winden zijn 1 tot 1,5 graad warmer dan ze halverwege de vorige eeuw waren. Dus zelfs als het langere tijd koud weer is, zal dat niet zo koud uitpakken als bij een vergelijkbare situatie in de vorige eeuw.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het kan verkeren. In het noorden moest Waterschap Hunze en Aa's voor het eerst sinds de kurkdroge zomer overtollig regenwater spuien. Lees meer

Na een uitzonderlijk zonnige en recordwarme start met op 6 november regionaal ruim 20 graden, volgde en vrij koude en zeer sombere periode. Lees meer