Drukste spits 2018 door regen en ongelukken

Het was dinsdagochtend bar en boos op de Nederlandse wegen. Een combinatie van regenachtig weer en een groot aantal ongelukken, zorgde voor heel veel files met heel veel vertragingstijd. Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat liet weten dat er sprake was van een filerecord voor dit jaar.

De verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat kwam tot een piek van 514 kilometer, veel meer dan verwacht. Op maandag had de dienst weliswaar voorspeld dat de ochtendspits fors zou zijn, maar er werd gerekend op een piek van zo’n 300 kilometer.

De ANWB, die ook vertragingen meetelt op provinciale wegen, meldde 970 kilometer. Niet eerder dit jaar stond er zoveel kilometer file, aldus een woordvoerder. Rond 10.00 uur waren de meeste files verdwenen.

Ongelukken

Met name de regio rond Rotterdam werd flink getroffen. Er waren onder meer ongelukken op de A12 bij Gouda, de A4 en de A15. Ook was er een ongeval op de A58 bij Ulvenhout, waardoor de weg even helemaal dicht moest.

Volgens de ANWB is 530 kilometer file op snel- en provinciale wegen normaal voor een dinsdagochtend. Volgens een woordvoerder was het vooral druk in het westelijke deel van Nederland, maar werd ook de rest van het land getroffen door vertragingen. “Zowel op snelwegen als provinciale wegen.”

Avondspits

Ook voor dinsdagavond wordt een zware spits verwacht door een combinatie van herfstweer en de ingetreden wintertijd. “We voorzien een van de drukste avonden van het jaar tot nu toe”, aldus Rijkswaterstaat.

“Voor de rest van de week ziet het er beter uit”, zegt meteoroloog Jordi Huirne. “In november zien we de meeste druilerige, grijze dagen van de herfst, meer dan in september of oktober. Juist omdat we zo’n mooie nazomer hadden, komt de eerste echte herfstdag harder aan. Ongelukken gebeuren eerder in de regen, automobilisten rijden voorzichtiger. Dus in november is de kans op zo’n drukke spits groter.”

Vanavond drukte op het spoor

De NS spreekt dinsdag van een ‘normale ochtendspits’. “Het was niet drukker dan normaal en er waren geen storingen die veroorzaakt werden door het herfstweer”, aldus een woordvoerder. “We hebben de dienstregeling niet aangepast. Wel zijn we extra alert, vooral vanmiddag, als het hard gaat waaien.”

Achter de schermen heeft de NS voorzorgsmaatregelen genomen. Zo staan er extra locomotieven klaar die gestrande treinen kunnen wegslepen. “Ook bestrijden we gladheid. Die kan ontstaan als grote hoeveelheden bladeren op de rails waaien. In combinatie met vocht kan er dan een spekgladde laag ontstaan. Om dat te voorkomen smeert ProRail de rails in met Sandite, een mengsel van zand en metaaldeeltjes die die gladde laag kapot maken. ”

“Op diverse plekken in het land staan extra ploegen klaar die direct in actie komen als er bijvoorbeeld een boom op de rails valt.”

Foto: ANP

Tags:

Het dodental door het noodweer dat Italië geselt, is opgelopen tot negen. Er zijn nog vier zwaargewonden en één vermiste. Lees meer

Met wind, regen en middagtemperaturen van 4-9 graden is het vandaag onvervalst herfstweer. Op grote schaal valt 10-20 mm, in het zuidwesten mogelijk 40 mm. Lees meer