Uitzonderlijk natte januari in zuidwesten

In Zeeland en Zuid-Holland is het de op een na natste januari sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. Er is deze maand al 120-170 mm neerslag gevallen en daar komt de rest van vandaag en morgen nog eens 5-10 mm bij. Alleen in 1988 was januari nog net een paar mm natter. Normaal valt in Zeeland circa 65 mm en in Zuid-Holland circa 70 mm.

Het natst is het in Zuid-Beveland (Zeeland) met deze maand op grote schaal 160-180 mm neerslag. Ook in Voorne-Putten (Zuid-Holland) zijn dergelijke hoeveelheden gemeten.

Neerslagsom KNMI-neerslagstations januari 2016 tot 9 uur vanochtend. Bron: KNMI

Neerslagsom KNMI-neerslagstations januari 2016 tot 9 uur vanochtend. Bron: KNMI

Storingen met zachte lucht en veel regen stagneerden deze maand geregeld boven het zuidwesten, terwijl vanuit het noordoosten koude en drogere lucht ons land instroomde. Hierdoor regende het vaak en langdurig in Zeeland en Zuid-Holland. Vooral op 14 en 15 januari, toen het in het noordoosten sneeuwde, viel in Zeeland een flinke bak regen. Lokaal viel bijna 50 mm neerslag in twee dagen tijd.

Hele land kletsnat

Vandaag is het in het hele land kletsnat. Op verschillende plaatsen, verspreid over het land, is al meer dan 20 mm gevallen. Gemiddeld over het land komt de neerslagsom deze maand uit op circa 110 mm tegen 73 normaal. Dit is goed voor een top-10 notering in de lijst met natste januarimaanden.

Januari was daarnaast zacht en zonnig

De gemiddelde januaritemperatuur in De Bilt komt uit op 4,8 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee verliep januari behoorlijk zacht, ondanks een koude periode halverwege de maand. In het noordoosten was het ook begin van de maand koud met dagenlang spekgladde wegen door ijzel. De temperatuur eindigt in Oost-Groningen rond de normaal van 2,3 graden. In het zuiden was het juist zeer zacht met in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg een gemiddelde maandtemperatuur van 2 graden of meer boven normaal.

Verder scheen de zon in januari iets meer dan de normale 62 uur, namelijk 70 uur. Het zuiden kreeg de meeste zonuren met circa 76 uur in Vlissingen en 80 in Maastricht.

Complete januarioverzicht

 

Foto: Delft, Christian Mueller Shutterstock.com

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
2 februari 2016

Gure en natte carnaval

Tijdens carnaval krijgt Nederland te maken met een komen en gaan van regengebieden en losse buien. Krachtige oceaandepressies, die het […] Lees meer

De gemiddelde januaritemperatuur in De Bilt komt uit op 4,9 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee verliep januari behoorlijk zacht, ondanks […] Lees meer