Recordlange regionale hittegolf een feit

Nog nooit duurde een regionale hittegolf zo lang als dit jaar in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente. Weerstations Deelen en Gilze-Rijen passeerden om 9:10 uur als eerste de grens van 25 graden en daarmee is dit officieel de 23e dag van de regionale hittegolf. De andere weerstations in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente kunnen de 23e dag niet ontgaan. Het wordt er vanmiddag 33 tot zeer lokaal 36 graden.

Tot vandaag was de regionale hittegolf van 10 tot en met 31 juli 1994 in Arcen met 22 dagen de langste ooit gemeten in ons land.

Welk weerstation uiteindelijk het lengterecord op zijn naam krijgt is onduidelijk. Op alle weerstations in de genoemde gebieden komen de maxima tot en met donderdag niet beneden 25 graden uit. Hierdoor zal de hittegolf zeker 29 dagen duren. Daarna wordt het mogelijk minder warm en komt de hittegolf op enkele weerstations tot een einde. Arcen (Noord-Limburg) en Twenthe (nabij Enschede) maken de grootste kans om het langst maxima van 25 graden te noteren.

In Arcen wordt het vandaag voor de dertiende keer in deze hittegolf tropisch warm. Dit jaar telt Arcen zelfs al 17 tropische dagen. Van 27 juni tot en met 9 juli was hier ook al sprake van een hittegolf.

Nieuwe officiële hittegolf in De Bilt?

In De Bilt zit een recordlange hittegolf er niet in. Op zaterdag 28 juli werd het ‘slechts’ 24,2 graden. Hierdoor kwam de hittegolf ten einde. Er is echter kans dat het tot een tweede hittegolf komt. Vanaf zondag 29 juli werd het dagelijks weer 25 graden of meer. Daarmee is al aan de voorwaarde van minstens vijf zomerse dagen op rij voldaan. Maandag werd het tropisch warm in De Bilt met 30,6 graden en vandaag wordt het naar verwachting 31 graden. Gisteren werd de tropische 30 graden net niet behaald. Het werd 29,7 graden.

Morgen is er 50% kans dat het 30 graden of meer wordt. Als het lukt dan is de tweede officiële hittegolf een feit. Zo niet dan is de hittegolf nog niet van de baan. Dinsdag wordt het op grote schaal 30-34 graden en kan de derde dertiger genoteerd worden. Voorwaarde is wel dat de temperatuur in De Bilt op zondag, wanneer het wat minder warm is, 25 graden haalt.

Alleen in Friesland en Zeeland geen hittegolf gaande

Er zijn ook nog hittegolven gaande op andere stations, maar die zijn later gestart. We sommen ze hieronder op:

  • Cabauw, Utrecht (vanaf 15 juli)
  • Heino, Midden-Overijssel (vanaf 15 juli)
  • Lelystad (vanaf 15 juli)
  • Marknesse, Noordoostpolder (vanaf 15 juli)
  • Hoogeveen (vanaf 15 juli)
  • Rotterdam (vanaf 19 juli)
  • Schiphol, Amsterdam (vanaf 19 juli)
  • Eelde, Groningen Airport (vanaf 19 juli)
  • Nieuw Beerta, Oost-Groningen (vanaf 23 juli)

Alleen in Friesland en in Zeeland is op geen enkel weerstation een hittegolf bezig.

Foto: ANP


Nog op zoek naar leuke gadgets of spullen om mee te nemen op vakantie? Geniet nu extra voordelig van elektronica met deze unieke LightInTheBox coupons en kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komende week neemt de kans om vallende sterren te zien fors toe. Het maximum van de jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden […] Lees meer

In De Bilt wordt mogelijk een nieuwe officiële hittegolf geregistreerd. Sinds zondag is het er zomers warm en afgelopen maandag […] Lees meer