Wereldwijd warmste juni ooit

Afgelopen maand was de warmste juni ooit sinds het begin van de meting – zowel in Europa als wereldwijd. Dat meldt het Europese weerinstituut Copernicus Climate Change Service.

Wereldwijd lag de temperatuur afgelopen juni ongeveer 0,1 graad hoger dan in de vorige warmste junimaand, in 2016. In Europa lag de temperatuur ongeveer 2 graden boven het gemiddelde in de referentieperiode, in dit geval tussen 1981 en 2010. Vooral aan het eind van de maand was het bijzonder warm.

Ook in Nederland werd afgelopen maand het record voor warmste juni ooit verbroken: in De Bilt was het met een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden een stuk warmer dan de normale temperatuur van 15,6.

De kans is aanwezig dat ook juli en augustus wereldwijd warm worden. Op dit moment is namelijk een zwakke El Niño gaande. Die lijkt ook deze zomer aan te houden, wat de komende maanden waarschijnlijk voor hogere temperaturen zorgt. Of er ook nieuwe records volgen, is nog onzeker.

Foto: AFP

Tags:

Het heeft dagen hevig geregend in Japan. Woensdag is er opgedragen om meer dan een miljoen bewoners van het eiland Kyushu te evacueren. Lees meer

Aankomend weekend vindt in Beuningen het festival Down The Rabbit Hole plaats. Vrijdag is het een prima dag met 24 graden, de dagen daarna is het koeler. Lees meer