Droogte brengt boeren Centraal-Amerika in problemen

Ruim één miljoen mensen in Centraal-Amerika hebben voedselhulp nodig vanwege mislukte oogsten door extreme weersomstandigheden. Dat rapporteert de Verenigde Naties. Grote delen van de oogsten gingen verloren door droogte en hevige regenval.

De boeren langs de zogenaamde Droge Corridor die door Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua loopt, verloren vorig jaar meer dan de helft van hun gewassen. Dat staat in een rapport van de de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Centraal-Amerika is een van de meest kwetsbare gebieden ter wereld. De extreme weersomstandigheden worden er door de klimaatverandering nog eens extra verergerd. Naast lange perioden van droogte brengt dat ook uitzonderlijk veel regenval met zich mee.

Zeker 2,2 miljoen mensen zijn getroffen door de slechte oogsten. Daarvan zijn 1,4 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp.

Watertekort

De boeren beginnen deze maand weer met het planten en inzaaien, maar riskeren opnieuw een slechte oogst wegens gebrek aan voldoende water. Hoewel het regenseizoen al is begonnen, is het waterpeil in de bodem nog steeds niet voldoende. “Als dat zo blijft, ontstaan er echt grote problemen”, zegt Oscar Rojas, natuurbeschermer in Panama bij de FAO tegen de Thomson Reuters Foundation.

De regio werd eerder van 2014 tot medio 2016 hard getroffen door opeenvolgende jaren van droogte, waardoor miljoenen mensen voedselhulp nodig hadden. Het weerfenomeen El Niño, die een opwarming van het wateroppervlak van de Stille Oceaan rond de evenaar veroorzaakt, geeft in bovengenoemde landen juist een droge en hete zomer. De hete en drogere omstandigheden zullen naar verwachting nog tot oktober duren.

Foto: AFP

Tags:

Zondag begint voor veel moslims de ramadan. Dit jaar begint ramadan relatief koel, later in de maand neemt de kans op warmer weer toe. Lees meer

Het eerste weekend van mei belooft een koud weekend te worden. Zaterdag is er zelfs kans op winterse neerslag en is het net wat frisser dan op zondag. Lees meer