Studenten urenlang in vrieskou door lawines

Tientallen Nederlandse studenten hebben zaterdag urenlang in de vrieskou op een parkeerplaats in het Franse wintersportoord Saint-Sorlin d’Arves op vervoer moeten wachten. Vanwege hevige sneeuwval en lawinegevaar was de route naar het wintersportdorp afgesloten. “Voor mijn gevoel was het -20”, reageert Ismail Azarkane, een van de studenten. Omstreeks 02.00 uur werden ze opgehaald en naar het dal gebracht.

Even na half vijf in de ochtend bereikte de bus met studenten onder politiebegeleiding het dorp in het dal. “We hebben gehoord dat er een bus vanuit Nederland onderweg is om ons op te halen en daar wachten we nu op. Anders wordt het toch hier in een gymzaal slapen op veldbedden. Maar we zitten nu in ieder geval warm”, aldus Azarkane.

Ambulances

Door het lawinegevaar is de aan- en afvoer van reizigers verstoord en moesten de circa zestig studenten van de Hogeschool Utrecht boven in het wintersportoord op een parkeerplaats afwachten wat er ging gebeuren. In de loop van de avond arriveerden ambulances om enkele studenten te helpen wegens onderkoelingsverschijnselen. Toen begin van de nacht de groep werd opgehaald, moest er volgens Azarkane een student achterblijven in het ziekenhuis.

De groep Nederlanders zou aanvankelijk volgens plan om 14.00 uur uit Saint-Sorlin d’Arves vertrekken, maar hun bus arriveerde door lawinegevaar en hevige sneeuwval pas tegen de avond. “Daarna moest de chauffeur gaan slapen vanwege de verplichte rusttijd”, vertelt Azarkane. “Geen idee wat er verder gaat gebeuren.”

Sneeuw neemt af

Vandaag zijn er nog perioden met sneeuwval in het noorden van de Franse Alpen. Geleidelijk neemt de sneeuw in intensiteit af. Na het weekend is het droog en vrij zonnig. Het is dan perfect wintersportweer. Er blijft kans op lawines, maar grote problemen op de weg worden niet meer verwacht.

Foto: EPA

Tags:

Het gladde winterweer is bijna voorbij. Een neerslaggebied luidt vanmiddag het einde van de koude periode in en daarbij valt natte sneeuw. Lees meer

Plaatselijk kunnen wegen deze ochtend glad zijn door bevriezing. In het westen van het land kan ook een winterse bui tijdelijke gladheid veroorzaken. Lees meer