Klimaatverandering steeds meer zichtbaar

klimaatverandering steeds meer zichtbaar

De aarde warmt op en de effecten van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Deskundigen schrijven in Nature dat er steeds meer concrete omslagpunten zijn bereikt die onomkeerbare veranderingen tot gevolg hebben.

Eerder werd gedacht dat de omslagpunten pas zouden worden bereikt als de aarde 5 graden opwarmt, maar recente studies tonen aan dat dat al bij 1 en 2 graden gebeurt. De aarde is nu 1,1 graden opgewarmd en te zien is bijvoorbeeld dat in de Amundsen Sea van West-Antartica de ‘aardingslijn’ waar ijs, oceaan en gesteente elkaar ontmoeten, zich onomkeerbaar terugtrekt. Ook smelt de Groenlandse ijskap steeds sneller.

Lees ook: Opwarming aarde naar 5 graden

Hittegolven in de oceaan

Hittegolven in de oceaan hebben al geleid geleid tot massale koraalverbleking en tot het verlies van de helft van de ondiepwaterkoralen op het Great Barrier Reef in Australië. Bij een opwarming van 2 graden zullen nagenoeg alle tropische koralen verloren gaan.

Volgens de onderzoekers verkeren we in een planetaire noodtoestand en is er snel actie nodig om de uitstoot van CO2 terug te dringen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze zeggen dat er geen tijd meer is om een wereldwijd kantelpunt te voorkomen, terwijl de tijd om nulemissies te bereiken minimaal 30 jaar is. Daarom zou het volgens de onderzoekers al te laat kunnen zijn.

Foto: EPA

Tags:
Veel sneeuw gevallen in de staat New York

In het noordoosten van de Verenigde Staten is veel sneeuw gevallen. In de staat New York viel de meeste sneeuw en ontstond een dik pak. Lees meer

opwarming aarde naar vijf graden

De opwarming van de aarde gaat door. Record op record wordt gebroken en volgens nieuw onderzoek is het aan het eind van deze eeuw tot vijf graden opgewarmd. Lees meer