Warme zee speelt rol bij stranden walvissen

De stijgende watertemperatuur als gevolg van weerfenomeen El Niño zou verantwoordelijk zijn voor een reeks strandingen van walvissen in Nieuw-Zeeland.

Dat zegt zeezoogdierspecialist Karen Stockin van de Massey University in Auckland in een interview met Radio New Zealand. “De hogere temperatuur van het zeeoppervlak zorgt ervoor dat de prooien op een andere plek zwemmen en daardoor de walvissen ook.”

Vorige week strandden 145 walvissen op het zuidelijke Stewarteiland. Een paar dagen later spoelden nog eens 80 tot 90 dieren aan op de Chathameilanden, een eilandengroep ten oosten van Nieuw-Zeeland. Meer dan vijftig overleefden dat niet.

Opwarming zeewater

“Je gaat vaker strandingen zien en je zult vaker walvissen zien dicht bij de kust” voegde de docent van de Massey Universiteit eraan toe. “Hoe meer dit gebeurt, hoe meer je moet afvragen waarom dat gebeurt. Is er iets aan de hand waar we ons nog niet bewust van zijn?”, zei Stockin.

El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld. El Niño duurt gemiddeld een half jaar en het oppervlak van de oceaan kan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño, wat ‘het (kerst)kindje’ betekent.

Foto: AFP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Of het deze winter vaak zal sneeuw is afwachten, maar de kans op sneeuw is door het opwarmend klimaat beduidend kleiner geworden dan halverwege vorige eeuw. Lees meer

De ijsbaan op de markt van Harderwijk heeft zwaar te lijden onder het warme weer en heeft de deuren weer gesloten. Andere openluchtbanen zijn wel open. Lees meer