Het gaat vriezen!

Maandagochtend krijgen we voor het eerst dit najaar mogelijk te maken met lokale vorst op gewone meethoogte. Aan de grond vriest het zelfs op grote schaal. Vroege reizigers wordt aangeraden zich te kleden op een lage gevoelstemperatuur, maar de kans op gladheid is erg klein. Wel zullen de autoruiten gekrabd moeten worden. Overdag is het vrij zonnig. Dinsdag kan het op meer plaatsen vriezen, later in de week is het ’s nachts iets minder koud.

Wie maandagochtend vroeg naar school of werk gaat zal merken dat het veel kouder is dan we tot nu toe gewend zijn. In het binnenland ligt de temperatuur rond 2 graden en aan de grond vriest het op grote schaal. Aan de westkust is het een graad of 4. Op fietsbruggen kan het glad zijn, maar automobilisten zullen onderweg geen last hebben van de vorst. Wel zullen de autoruiten gekrabd moeten worden.

Lokaal kan het in het oosten ook op gewone meethoogte (1,5 m) een graadje vriezen en plaatselijk komt mist voor. Doordat er een klein beetje wind staat ligt de gevoelstemperatuur op veel meer plaatsen rond het vriespunt en dan is een winterjas wel lekker. In de middag is het prima weer met zonnige perioden en stapelwolken. Het wordt 10-11 graden en dat is normaal voor begin november.

Vorst aan de kust

De nacht naar dinsdag wordt nog iets kouder en dan kan de temperatuur in het binnenland op meer plaatsen net onder het vriespunt dalen. Ook dicht bij de kust kan de temperatuur lokaal onder het vriespunt dalen, doordat warme zeelucht bij een aflandige wind de kust niet kan bereiken. Overdag is het vrij zonnig en stijgt de temperatuur naar 10 graden. In het oosten en noordoosten kan de temperatuur onder de 10 graden blijven.

Later in de week zijn er meer wolkenvelden. Hierdoor daalt de temperatuur ’s nachts minder sterk en is het in de vroege ochtend 2 tot 5 graden. Vooral het westen maakt dan kans op een paar buien. In de middag is het zo’n 9 graden.

Weekend begint zacht

Vanochtend is het overwegend bewolkt met in het oosten plaatselijk mist. Vanmiddag schijnt af en toe de zon en de temperatuur stijgt naar 12-14 graden. Vooral de westkust maakt kans op een enkele bui.

Zaterdag trekken veel wolkenvelden over het land met aan de kust kans op een spatje regen. Later is het tijdelijk door en vooral in het zuiden, midden en oosten breekt de zon door. In de middag neemt vanuit het westen de kans op regen toe. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met 13 graden aan de noordkust, 14 in het midden van het land en 16 graden in delen van Limburg. In de avond is het wisselvallig met verspreid over het land buien.

Zondag begint de dag grijs met in het oosten wegtrekkende regen en in de rest van het land een paar buien. In de middag breekt af en toe de zon door, maar ook dan is er kans op een bui. Met 10-11 graden is het kouder dan op zaterdag. In de avond daalt de temperatuur al snel naar 5 graden en we kunnen ons opmaken voor een koude nacht.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
5 november 2017

Koude nachten op komst

Komende nacht komt het voor het eerst dit najaar tot vorst. De temperatuur daalt landinwaarts tot rond het vriespunt en […]

 

Oktober eindigt vandaag op een gedeeld vierde plek in de lijst met warmste oktobermaanden sinds 1901. In De Bilt bedraagt […]