Zware westerstorm voorbij

De storm is afgelopen uren langzaam gaan luwen en inmiddels is de storm echt voorbij. Op Vlieland werd van 11:00-12:00 een gemiddelde windkracht 10 gemeten en daarmee was sprake van een officiële zware storm. De zwaarste windstoot van de dag werd afgelopen nacht al genoteerd tijdens de passage van een felle buienlijn. Vlissingen noteerde met 141 km/uur de hoogste uitschieter. Daarbij werd kortstondig, gemiddeld over 10 minuten, windkracht 11 gemeten.

De zwaarste windstoten van vandaag:

  1. Vlissingen: 141 km/uur
  2. Vlieland: 124 km/uur
  3. Herwijnen: 122 km/uur
  4. Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad): 119 km/uur
  5. IJmuiden: 118 km/uur
  6. Texelhors (Texel): 118 km/uur
  7. Cabauw: 117 km/uur

De windstoot van Vlissingen is extreem zwaar. De windstoten in Herwijnen en Cabauw zijn ook bijzonder zwaar voor stations zo ver landinwaarts.

Live-blog zeer zware windstoten en storm

15:23 Om de storm en de zeer zware windstoten voorbij zijn beëindigen wij onze berichtgeving. Code oranje zal snel worden ingetrokken door het KNMI.

15:08 Terwijl de stormvloed de aandacht op eist kunnen we concluderen dat de storm zelf voorbij is. Er worden inmiddels geen zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur meer waargenomen.

Hoewel de storm voorbij is blijft het aan zee nog wel een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 km/uur. Vanavond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 km/uur. Daarbij waait het hard, windkracht 7. Pas begin van de nacht komen de windstoten ook aan zee beneden 75 km/uur uit en is er geen sprake meer van zware windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

Morgen is het eerst heel rustig, maar in de avond is langs de westkust opnieuw kans op zware windstoten tot maximaal 100 km/uur. Het waait daarbij dan stormachtig (8 Bft.) uit westelijke richtingen en tijdelijk zou zelfs 9 Bft. kunnen worden gemeten. In de nacht naar vrijdag ligt het zwaartepunt van het windveld boven de noordkust en neemt de wind elders geleidelijk weer af.

Blijf op de hoogte via:

15:03 Alle vijf de grote stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat sluiten deze middag. Dat is nog niet eerder voorgekomen. De stevige westerstorm hebben gezorgd voor hoge opstuwing van water. Ook is het bijna springtij. Daar komt bij dat het water in de rivieren en binnenwateren al hoog stond door de vele regen die de afgelopen tijd is gevallen. Hieronder een filmpje van RWS over de werking van de stormvloedkeringen.

14:50 De storm begint te luwen, maar het wordt nu hoogwater. De storm heeft veel water opgestuwd naar de Nederlandse kust. Daarom is onder andere de stormvloedkering op de Oosterschelde gesloten. Zie dit filmpje van Omroep Zeeland.

13:20 De storm houdt Rijkswaterstaat flink bezig. Verschillende deltawerken worden vandaag gebruikt om te voorkomen dat de waterstanden in de binnenwateren te hoog worden.

13:00 Op de Wadden is het op dit moment zeer onstuimig. De storm is daar op zijn hoogtepunt met een windkracht 9 à 10.

12:05 Er is nu officieel sprake van een zware westerstorm. Tussen 11:00 en 12:00 noteerde Vlieland een gemiddelde windsnelheid van 10 Bft. Om 12:00 uur werd ook een zeer zware windstoot van 124 km/uur gemeten.

Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari.

De storm is nu op zijn hoogtepunt. Na 15 uur vanmiddag is de storm waarschijnlijk voorbij.

11:55 Hinder in het verkeer neemt toe. Zo is de dijk Enkhuizen-Lelystad volgens de VID nu afgesloten voor alle verkeer. Ook zijn verschillende vrachtwagens gekanteld.

11:30 De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg gaat vanmiddag waarschijnlijk dicht. Normaal gebeurt dit bij een stormvloed van 3 meter boven NAP. Omdat de stormvloedkering al tien jaar niet meer gesloten is tijdens storm is de grens nu verlaagd naar 2,6 meter. RWS verwacht een waterstand van 2,77 meter. Het definitieve besluit moet nog volgen. Als de kering dichtgaat zal ook de Hartelkering bij Spijkenisse worden gesloten om dat deze systemen aan elkaar gekoppeld zijn qua watermanagement. De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Oosterschelde kering worden gesloten. (Bron: ANP via Nu.nl)

11:00 Zowel op IJmuiden, als op Vlieland en op Texel is sprake van zware storm, windkracht 10. Ook op het IJsselmeer (dijk Enhuizen-Lelystad) stormt het inmiddels. Het is nog geen officiële zware storm. Daarvoor moet het over een heel uur gemiddeld met 10 Bft waaien.

Windkracht om 11:00 uur.

10:50 Ook op Texel is nu tijdelijk (gemiddeld over 10 minuten) windkracht 10 gemeten met daarbij een windstoot tot 118 km/uur. Midden op de Noordzee, op boorplatform J6-A, is om 10 uur zelfs tijdelijk windkracht 12 gemeten.

10:40 Over IJmuiden gesproken, daar een windstoot van 113 km/uur nu.

10:30 Beeld vanuit IJmuiden

10:00 Er is nu officieel sprake van de eerste storm van 2018 en de eerste winterstorm van winter 2017-2018. Op Texel, Vlieland en in IJmuiden is een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Op Vlieland werd ook tijdelijk 10 Bft gemeten. Zodra het gemiddeld over een heel uurvak waait met 10 Bft. zal deze storm als zware storm de boeken in gaan.

9:45 KNMI heeft voor Noord-Holland, Flevoland,Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied code oranje uitgegeven. De windstoten pakken hier het zwaarst uit. Op grote schaal treden hier eind van de ochtend en de eerste helft van de middag windstoten op van 100-120 km/uur. Plaatselijk kunnen zelfs snelheden van 130 km/uur worden gehaald.

9:35 Inmiddels wordt op Vlieland en in IJmuiden nu storm, 9 Bft, gemeten. Van een officiële storm is sprake wanneer het gemiddeld over een heel uur met 9 Bft waait. Dat is een kwestie van tijd.

9:30 Er rollen steeds meer meldingen van schade binnen. Allen veroorzaakt door zeer zware windstoten die optraden bij enkele felle buienlijnen die vannacht en vanochtend vroeg over het land trokken.

8:45 We hadden het al afgeraden om met de aanhanger op pad te gaan, maar nu kom je sowieso niet ver meer in Zeeland.

8:10 De ANWB meldt op twitter dat de dijk Enhuizen-Lelystad (Houtribdijk) is afgesloten voor vrachtwagens en auto’s met aanhanger.

7:55 Files zijn er nauwelijks. Gelukkig is het voor veel mensen kerstvakantie. Omgewaaide bomen versperren hier en daar wel de wegen. Ook het spoor is hier en daar gestremd door een omgewaaide boom.

7:10 Er trokken opnieuw enkele stevige buien over het land. Bij de bui boven de provincie Utrecht komt ook onweer en hagel voor. En natuurlijk is bij deze buien kans op zware windstoten. De buien trekken met een snelheid van ongeveer 90 km/uur oostwaarts over het land. Dus ze bereiken het oosten heel snel. Tijdens het hoogtepunt van de storm zullen de buien met een snelheid van 100-130 km/uur over het land razen.

Radarbeeld 7:00 uur. De gele stipjes zijn de geregistreerde bliksemontladingen.

6:56 Het zal je auto maar zijn.

6:06 De zeer zware windstoten hebben in het zuidwesten en midden van het land op verschillende plaatsen stormschade veroorzaakt, zoals hier in Rotterdam. De brandweer is er druk mee.

5:45 Na de buienlijn van afgelopen nacht verlopen de eerste uren van de ochtend wat rustiger, maar de wind zal geleidelijk weer toenamen in kracht. Waar de wind op de buienlijn kort en heftig piekte zal het later vanochtend en de eerste helft van de middag aan zee en op het IJsselmeer langdurig gaan stormen met op de Waddeneilanden kans op zware storm.

Langs de hele kustlijn en rondom het IJsselmeer kan stormschade ontstaan door zeer zware windstoten. Denk hierbij aan schade aan gebouwen en bomen die omwaaien. In het binnenland zijn de windstoten net iets minder zwaar, maar ook hier kan schade aan de natuur ontstaan. In het binnenland is het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten groter dan aan de kust. Juist het uithalen van de wind richt vaak veel schade aan.

Het hoogtepunt van de storm wordt rond het middaguur verwacht. Groen = windkracht 6. Geel = windkracht 7. Oranje = windkracht 8 en donker oranje storm, windkracht 9! Zeker op de Wadden kan het even zwaar stormen (10 Bft.)

Grootste hinder op wegen van noord naar zuid

Ga vanochtend en begin van de middag in de kustgebieden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg.

Op wegen die van noord naar zuid lopen, zoals de A2, A27, A9 en A7 (Noord-Holland) zijn de windstoten hinderlijker dan op wegen die van west naar oost lopen (zoals de A12 en A15). Dit komt doordat de westenwind op de wegen die van noord naar zuid lopen vanuit de zijkant op de auto’s en vrachtwagens beukt. Ook het trein- en vliegverkeer kan ontregeld raken. Diensten van veerponten vallen mogelijk uit door de westerstorm.

5:35 De buienlijn die vannacht over het land trok veroorzaakte niet alleen in Vlissingen zeer zware windstoten. In heel Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland traden op grote schaal zeer zware windstoten van 100-110 km/uur op en werd kortstondig windkracht 9 gemeten. In Cabauw (Utrecht) en Herwijnen (Gelderland, Betuwe) werden windstoten gemeten van respectievelijk 117 en 122 km per uur. Lees in dit artikel over de zwaarste windstoten ooit gemeten: https://nieuws.weeronline.nl/nederlandse-weerrecords/

Zo zag de buienlijn er om 4:05 uur uit.

5:30 Vooral langs de westkust worden verhoogde waterstanden verwacht. De stormvloedkering in de Oosterschelde wordt waarschijnlijk gesloten en mogelijk ook de Maeslantkering. Bij een stand van 2,60 meter zal deze kering sluiten. Normaal is de limiet 3 meter, maar het is tien jaar geleden dat de kering werd gesloten bij storm en daarom wil RWS de kering al bij een lagere waarde sluiten. Het voordeel van het sluiten van de kering is dat het water in onder andere Rotterdam, Maassluis, Schiedam en Vlaardingen dan minder hoog komt te staan. Bron: www.rijnmond.nl

Desondanks zouden kades alsnog kunnen onderlopen, doordat de rivierstanden sowieso al hoog zijn en blijven door de vele regen die de afgelopen dagen is gevallen. Ook de buien die vannacht en morgen over ons land en onze buurlanden trekken brengen weer veel regen, waardoor de rivierstanden zullen stijgen.

Verwachte waterstand monding Oosterschelde. Bij een stand van 3 meter boven NAP sluit de kering. Bron: RWS.

5:15 Vanwege de verwachte westerstorm starten wij een live-blog. In dit blog geven wij regelmatig updates over de verwachtingen en waarnemingen.

Foto: Matthijs van der Linden, stormschade bij westerstorm op 23 februari 2017 in Amsterdam


Toch maar binnen gezellig maken dan! Gelukkig shop je nu met korting bij fonQ dankzij deze exclusieve kortingscode!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De temperatuur gaat dit weekend flink omlaag. De wind draait naar het noordoosten waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt […] Lees meer

Het jaar 2018 is pas net begonnen en morgen krijgen we al de eerste storm. Langs de zuidwestkust wordt een […] Lees meer