Vanaf vrijdagavond gladheid door ijzel en sneeuw

Vanaf woensdagavond wordt het een stuk kouder. In de nacht van donderdag op vrijdag kan het 10 graden vriezen en overdag komt de temperatuur met uitzondering van het westen niet boven het vriespunt uit. Net als op Nieuwjaarsdag kunnen we tussen vrijdag- en zaterdagavond ijzel en (smeltende) sneeuw verwachten. Ook de dagen daarvoor is al kans op gladheid door bevriezing en winterse buien. Morgen kunnen in het uiterste noorden (zeer) zware windstoten voorkomen. 

Vrieskou stroomt vanaf woensdag uit over Centraal-Europa en Nederland pikt een klein beetje van deze vorst mee. Dat gaat dit weekend met een hoop winterse ongemakken gepaard. Vrijdag heeft vooral het oosten te maken met kortdurend winterweer. De dag begint koud met lichte tot matige vorst. Aan zee ligt de temperatuur rond het vriespunt, maar in het oosten kan het wel 10 graden vriezen. Overdag schijnt af en toe de zon en is het waarschijnlijk droog. De temperatuur ligt rond 2 graden in het westen van het land, maar in het midden en oosten is het een heuse ijsdag met maxima van -1 tot -3 graden! De grens tussen zachte lucht boven de Atlantische Oceaan en de échte winterkou in Centraal-Europa komt boven ons land te liggen.

In de tweede helft van de avond komt een storing het noordwesten van het land binnen. De koude lucht blijft hardnekkig hangen boven Nederland. In het noordwesten valt (mot)regen bij temperaturen ruim boven nul, maar als de neerslag tegen middernacht het (zuid)westen van ons land bereikt valt ook wat smeltende sneeuw. De temperaturen liggen daar rond of iets boven het vriespunt, waardoor het glad kan worden.

IJzel en sneeuw in het oosten

In de tweede helft van de nacht en in de vroege zaterdagochtend trekt de neerslag steeds dieper het binnenland in. De kans op gladheid neemt daarbij toe want de temperatuur ligt enkele graden onder het vriespunt. De smeltende sneeuw gaat in het midden en oosten over in sneeuw, waardoor het eventjes wit kan worden. In de loop van de ochtend gaat de sneeuw over in regen doordat de lucht op enige hoogte warmer wordt. De temperatuur ligt in het oosten de hele middag nog rond of iets onder het vriespunt. De overgang naar regen maakt de situatie gevaarlijker, want door de regen kan op een bevroren bodem ijzel vormen! Waar en op welk tijdstip de ijzel of sneeuw precies gaat vallen is nog niet exact te zeggen. Hoe ijzel precies ontstaat zie je hieronder.

Schermafbeelding-2016-01-05-om-14.55.04

Verwacht wordt dat de problemen pas in de loop van zaterdagavond verminderen in de oostelijke regio’s van ons land. De temperatuur stijgt dan boven het vriespunt, maar het wegdek kan nog lang onder nul blijven in de avond en in Zuid-Limburg zelfs nog de hele nacht naar zondag. Vanaf zondag overdag is het overal zacht winterweer en zijn de winterse ongemakken verleden tijd. Schaatsen zit er voorlopig dus niet in.

Woensdag langs de noordkust en op de Wadden (zeer) zware windstoten

Morgenochtend is er geen gladheid. Er trekken buien over het land, maar tussendoor is er ook ruimte voor felle opklaringen. Het wordt 5-8 graden. Daarbij staat een stevige noordwestenwind, in de kustprovincies windkracht 7 en aan de noordkust en op de Wadden windkracht 8, in het uiterste noorden kunnen windstoten van 90 km/uur voorkomen. Tijdens buien zijn zeer zware uitschieters mogelijk van ruim 100 km/uur.

In de nacht naar donderdag gaat de wind liggen en gaat het licht vriezen met minima van -1 tot -5 graden. Op de Wadden en aan de Zeeuwse kust is het enkele graden boven nul. Het kan glad worden door bevriezing of in de kustprovincies door een winterse bui. Donderdag overdag schijnt de zon en blijft het waarschijnlijk droog. Met maxima van 0 graden langs de oostgrens en 6 langs de westkust is het al frisser. In de avond duikt het kwik snel onder het vriespunt en kan het lokaal glad worden.


Zo’n weertje maakt een dagje aan de haard met een goed boek wel heel aantrekkelijk! Bij Amazon shop je nu extra voordelig met onze speciale promo- en kortingscodes!

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vanaf woensdagavond wordt het een stuk kouder. In de nacht van donderdag op vrijdag kan het 10 graden vriezen en […] Lees meer

Vanaf woensdagavond wordt het een stuk kouder. In de nacht van donderdag op vrijdag kan het 10 graden vriezen en […] Lees meer