Orkaan van hoogste categorie richting Azoren

Orkaan Lorenzo op weg naar Azoren

Orkaan Lorenzo is uitgegroeid tot een storm van de vijfde en hoogste categorie. Daarbij worden gemiddelde windsnelheden van 260 km/uur verwacht en is kans op extreem zware windstoten tot 300 km/uur. Zo’n krachtige oceaan is bijzonder midden op de Atlantische Oceaan.

De koers van Lorenzo wordt geleidelijk noordoostelijk. Daarbij komt de orkaan boven kouder zeewater terecht en neemt de wind langzaam in kracht af. Volgens de huidige verwachting bereikt Lorenzo woensdag de westelijke Azoren en daar is kans op windstoten tot 200 km/uur. Met zulke hoge windsnelheden is schade haast een zekerheid. Denk daarbij aan veel omgewaaide bomen, beschadigde of zelfs afgerukte daken.

Het is nog even afwachten of Lorenzo daadwerkelijk over de Azoren trekt. Er is namelijk ook kans dat Lorenzo net ten westen van de eilandengroep blijft. Dan krijgen de Azoren hooguit met hoge golven te maken van 3-5 meter hoog. Donderdag komt Lorenzo ten westen van Ierland terecht en verliest orkaankracht.

Koers van Orkaan Lorenzo

Afbeelding: NOAA NHC

Hoofdfoto: NASA

Tags:
weer in oktober mistige ochtend

Oktober is de herfstmaand bij uitstek, maar dit jaar lijkt het weer in oktober uit een ander vaatje te tappen. Hier lees je welk weer je kan verwachten. Lees meer

regen zware windstoten

Het belooft een onstuimige dag te worden met veel regen door plensbuien en zware windstoten. Vooral vanavond kan de wind fors uithalen. Lees meer